Vigyázz a Penésszel!

A penész egészségkárosító hatásai  A penészgombák az élővilág szükséges részét képezik, és a szerves anyagok lebontásában vállalnak szerepet. Van azonban több olyan penészfajta, amely veszélyes lehet egészségünkre.

A penész megfelelő életkörülményeket talál a magas páratartalmú helyiségekben, mint például a fürdőszobában, pincében, konyhában. Azonban nem minden esetben a falon, falszegleten telepszik meg. Előfordulhat a zuhanyfülkében, a csempék fugáiban, a mosogató mögötti területen, a mosdó alatti részen, lefolyókban vagy akár kedvenc szobanövényeink cserepeiben is.

A penész mikroorganizmusok ritkán maradnak meg életterületükön. Spóráik – melyeket szabad szemmel nem látunk – tömegesen szóródnak szét a helyiség levegőjében.

Vigyázat!  A kialakult penészt soha ne töröljük le száraz ruhával, mert a penész spórák szétszóródnak a levegőben!

Levegőtisztasági ajánlások szerint lakóterünkben köbméterenként 200 gombaelemet tartanak elviselhetőnek, e feletti érték már  jelentősen megterheli immunrendszerünket és megbetegítheti a légutakat, az 500 feletti spóraszám pedig már kifejezetten káros hatású az egészségünkre.

Azon túl, hogy színre és szagra is kellemetlen ez a hívatlan vendég otthonunkban, a penész jelenléte számos egészségügyi kockázatot is rejt magában.

Mely betegségek köthetőek a penész jelenlétéhez?  Tudományos kutatások kimutatták, hogy penész jelenlétében megnövekedik a légzőszervi megbetegedések: asztma, hörghurut kockázata. Bizonyos gombafajták mérgező mikotoxinjai (pl. Aspergillus-félék, Penicillium rubrum, Fusarium-félék) akár súlyos tüdőgyulladást és vese megbetegedést is okozhatnak. Dohos, penészes lakásban élőknél hamarabb alakulnak ki allergiás megbetegedések, bőrgyulladás. Egyes kutatások kimutatták, hogy a penész jelenléte növeli a neurotikus tünetek, valamint a depresszió kialakulásának kockázatát is. 

Tegyünk tehát a penész ellen: A pára képződés elkerülése érdekében szellőztessük gyakran a lakást. Főzés közben, zuhanyozás után, vagy vizes ruhák száradása során különösen figyeljünk erre!

Időnként szellőztessük át az ágyneműtartót, húzzuk el a szekrényeket, kanapét a fal mellől. A könnyen penészedő falakat hagyjuk szabadon, és egyébként se tegyünk bútort 20 cm-nél közelebb a falhoz!

Szüntessünk meg minden vízszivárgást a lakásban. A víztócsákat azonnal töröljük fel!

A nedves helyiségekben célszerű penész gátló falfestékkel bevonni a falfelületeket.

Tisztítsuk rendszeresen a penészedésre hajlamos felületeket.

Ne használjunk párásító készüléket!

Rendszeresen mérjük otthonunk helyiségeiben a páratartalmat

Tipp

Mivel távolítsuk el? Ruházat, textil: bórax, citromlé+só

Csempe, kád, mosdókagyló, fugák: ammónia tartalmú tisztítószerek, ecet, szódabikarbóna

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader