Fa fajták

Az egyes faanyagok igen eltérő jellemzőket mutatnak. Az esztétikai megjelenésen túl (világos vagy sötét árnyalatú, finom vagy durvább erezetű) különböző a faanyagok tartóssága, keménysége, tömörsége, súlya, vagy rugalmassága, melyek befolyásolják a fa felhasználhatóságát.

A faanyagokat leggyakrabban keménységük alapján szokták csoportosítani.

Puha fafajták: cédrus, ciprus, fenyő, hárs, fűz, nyár, jegenye, nyír, éger  

Közepes keménységű fafajták: gesztenye, juhar, tölgy, bükk, kőris, szil és a  platán

Kemény fafajták: akác, ében, gyertyán, teak, tiszafa, szantál, som, galagonya

A fa tartóssága Az időjárás viszontagságainak kitett, főként kis keresztmetszetű faanyagok kevésbé tartósak, mivel a fénysugárzás hatására kiszáradnak, eső hatására pedig megduzzadnak. Tartósság szempontjából a legelőnytelenebb a nedvesség és szárazság állandó váltakozása, vagy az állandóan párás levegő. Ebben az esetben lényegesen fontosabb a fa folyamatos ápolása és a károkozókkal szembeni védelem.

A farontó gombáknak lételemük a víz, így a nedves, frissen kivágott fát vagy a külső téren található fa elemeket, melyek esőnek vannak kitéve, gyakrabban támadják meg a károkozók.

A fa tömöttsége, valamint annak gyanta és csersavtartalma is növeli a védettséget a gombákkal szemben. A nemes tölgyfa fajták magas csersavtartalmuknak köszönhetően tartósak. Az erdei fenyő és a vörösfenyő pedig magas gyantatartalmánál fogva, a legmagasabb kültéri kitettséget is bírja. Fontos tehát megválasztanunk a fa alapanyát, kültéri alkalmazás esetén!

A megfelelően kiszárított és folyamatosan száraz helyen (pl. belső térben) lévő, jól szellőző helyiségekben lévő faanyagok a legtartósabbak, akár évszázadokig megőrzik szépségüket.

Mindegyik fára jellemző, hogy a megfelelő és folyamatos felületi kezeléssel ellenállóbbá, tartósabbá tehetjük a kopással, az időjárás viszontagságaival, valamint a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

Érdekesség: Kedvezőtlen természeti viszonyok között a fa lassabban növekszik. A lassabban növekvő fák tömörebb szerkezetűek és keményebbek. A tápanyagban gazdag talajban és kedvező időjárási viszonyok között élő fák gyorsabban növekszenek. A gyorsan növekvő fák jellemzően puhábbak.  A frissen vágott fa és a puhafa könnyebben hasad, mint a kiszárított, vagy a keményfa fajták.

Szólások, mondások a fáról 

Kemény fából faragták (kitartó, szilárd jellem)

Fát lehet vágni a hátán (béketűrő, türelmes)

Maga alatt vágja a fát (saját érdekei ellen cselekszik)

Rossz fát tesz a tűzre  (valami csínyt követett el)

Mi fán terem? (milyen? honnan való?)

Fából vaskarika (képtelenség, ellentmondás) 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare