Tudatos favédelem

Az időjárás viszontagságai és az élősködők ellen meg kell védeni azokat a fafelületeket, amelyeket szépnek és esztétikusnak, de nem utolsó sorban tartósnak álmodtunk meg. Kerti bútorok, kerítések, gyermek hinták és játékok az udvaron, mind-mind figyelmet igényelnek és időszakosan felújítást.

A tudatos védelem hiányában a fa idővel elveszíti eredeti küllemét, szerkezetét és tartósságát. A levegő folyamatosan változó nedvességtartalma miatt a fa „él”, megdagad és kiszárad; ez repedéseket idéz elő. Ezeken keresztül a nedvesség behatol a fa belsejébe, ami kedvez a farontó gombáknak. Ezek a nedves környezetben gyorsan elszaporodnak, végül teljesen birtokba veszik a fából készült tárgyakat. A nem megfelelően kezelt és védett fa esztétikailag és szerkezetileg is tönkremegy; elveszti eredeti szépségét, elszíneződik és szétrepedezik.

A nem megfelelő minőségű termék használata a bevonat rövid időn belül bekövetkező lepergését a felület elszíneződését idézheti elő. A favédelem évszázadok óta fontos kérdés, hiszen már a kezdetek óta használja az emberiség a fát, mint építőanyagot. A korszerű technológiával kifejlesztett termékek segítségével manapság már nem jelent problémát hosszú távon át megőrizni a fa természetes szépségét, állapotát, megóvni a szélsőséges időjárás hatásaitól, a farontó gombáktól és rovaroktól, illetve az elhasználódástól!

Hasznos tanácsok festékválasztáshoz Nem csak érdemes, de fontos válogatni a festékek között, ne gondoljuk azt, hogy drága festék biztos jó, olcsó festék biztos nem, az árérték arányra koncentráljunk. E mellett érdemes figyelembe vennünk a megfelelő színt, a tartósságot, a természetbarát összetételt. Fontos a gyártási idő megtekintése is.

A korszerű technológiával kifejlesztett termékek segítségével manapság már nem jelenthet problémát hosszú távon megőrizni a fa belsejének természetes állapotát, megóvni a faanyagot a szélsőséges időjárásoktól, a parazitáktól, illetve az elhasználódástól. Jó választás a magyar tulajdonban lévő PoliFarbe Festékgyár által kifejlesztett Boróka oldószeres vékonylazúr.

A PoliFarbe Boróka oldószeres vékonylazúr kiemeli a fa természetes szépségét, hosszan tartó védelmet biztosít a kül-, és beltéri, puha, és keményfából készített tárgyaknak és szerkezeteknek. A lazúr jól beszívódik a fába, rugalmas, vízlepergető, ellenálló felületet biztosít. A fa felületeknek tartós dekoratív színt kölcsönöz, mely hozzájárul a fa szerkezetének védelméhez.

Keresse Ön is a favédelemre szolgáló minőségi magyar PoliFarbe termékeket!

 

Tavaszi kerítésfestés – csináld magad

Fakerítések, bútorok felújításához bátran nekiállhatunk magunk is, csak tartsuk meg a szükséges lépéseket. A következő fázisok elvégzésre van szükség:

1. A felületet fel kell érdesíteni, tehát meg kell csiszolni a régi felületet, eltávolítani a lejövő régi festéket;

2. A portalanítás következik. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, mert nem fog megtapadni az alapozófesték, majd a lazúr, illetve a felület szemcsés, érdes maradhat.

3. Kültéren ajánlatos alapozó festéket használnunk a lazúr felvitele előtt, ez segít meggátolni a gombásodást, illetve megfelelő tapadást is biztosít a fedőfestéknek.

4. Az alapozó megszáradása után vigyük fel az első lazúrréteget. Itt ne lepődjünk meg, ha világosabb árnyalatot kapunk, mint amilyet választottunk.

5. Száradás után az első réteget finoman csiszoljuk meg.

6. Következhet a második lazúrréteg felvitele.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader