Tippek, trendek, belsőterek

Modern és klasszikus elemek szinergiája

Klasszikus stílusban kialakított lakásban sem kell lemondanunk a modern kiegészítő elemekről. Ízléses módon jól megfér egymás mellett régi és új bútordarab is. Aki ezt a stílust kedveli, gyakran részesíti előnyben a bordó, sárga, zöld és barna színeket, alapanyagként pedig a fát, a bőrt a díszes-, előkelő drapériát, a fa és kő burkolatokat, valamint a nehézkes és sötét árnyalatú antik, neobarokk és klasszikus bútordarabokat.

A díszítésnek sokszor lényeges elemei a kecses faragások, a barokk stílusú arany és ezüst kiegészítők. A sötét bútordarabokat világos árnyalatú fal-festéssel ellensúlyozhatjuk, hogy az összhatás az előkelőséget sugározza, és ne legyen túl komor, melankolikus. A pompás megjelenést növelhetjük azzal, ha egy-egy falrészletet mintás tapétával vagy falfestéssel hangsúlyozunk ki. 

 

Letisztult elegancia, tökéletes összhang 

A modern és minimál stílus igazán kedvez azoknak, aki szeretik a világos és tágas tereket. Jellemzőjük a letisztult formavilág, a szögletes bútorok, a vízszintes vonalvezetés. A bútorok modern kivitelezésűek. A színekre jellemző a kontrasztokkal való játék: a fehér, a tört fehér, a natúr színek, illetve a szürke, fekete és barna színek kombinációja. Anyagok tekintetében használhatunk bátran fát, fémet, műanyagot, kerámia burkolatot, üveget, bőrhatású textilt is. Bár ez a stílus kissé keménynek, ridegnek tűnhet, ezért ötvözzük színes kiegészítőkkel: díszpárnákkal, kellemes lágy esésű drapériákkal és szőnyegekkel, vagy egy-egy harsányabb színű bútorral, falra függesztett modern alkotással. Az ilyen stílusú lakások kiegészíthetőek különleges megoldású világítással: falba süllyesztett lámpákkal, egy-egy kép vagy falrészlet megvilágításával vagy gipszkartonba épített LED izzókkal.

Minták, formák, vonalak impozáns játéka

A lakberendezésben egyre nagyobb divat az egyes falak formai kihangsúlyozása vagy egy-egy falrészlet színek-kel, falmatricával, illetve díszes falfestéssel, mintás tapétával való kiemelése. Az ilyen faldíszítési technikák megtörik a tér egyhangúságát és vidámságot, életet, vibrálást hoznak ott-honunkba. Gipszkarton segítségével játszhatunk a falrészlet kiemelésével, mely lehet ívelt, hullámvonalú, négyzet vagy téglalap alakú. A kivitelezéshez csupán egy ügyes kezű szakemberre és a fantáziánkra van szükség. Festéssel és díszítéssel is megtörhetjük a fal egy-síkúságát: a falak egy részét vagy a kiugró falrészeket más színűre festjük, mint a fal alapszíne. Használhatunk különböző dekorációs motívumokat: virág mintát, nonfiguratív elemeket, köröket, négyzet alakú formákat. A világítás megfelelő kialakításával tovább fokozhatjuk a különleges hatást.

Sugárzó színek, vibráló melegség

Nem szükséges a teljes lakást mediterrán stílusúvá alakítani, ha előnyben részesítjük a meleg, vidám és impulzív színeket. A lakás egyhangúságát néhány színes kiegészítővel is feldobhatjuk, pl. ha unalmas kanapénkat lecseréljük egy vidám színűre, vagy színes kiegészítőket vásárolunk: szőnyeget, faliképet, fali órát, függönyöket, dísztárgyakat. Színesíthetjük úgy is otthonunkat, hogy a falakat festjük különböző színűre. Vigyázzunk azonban, hogy egy térben túl sokféle színt ne használjunk, hogy ne legyen olcsó bazári hatása, és nem ajánlott az egész szobát harsány színűre festeni. Elegendő a színesítéshez egy-két falat, vagy falrészletet átfesteni, és máris vidámabb hangulat költözik otthonunkba. Az erős színeket nem csak fehérrel, vagy pasztellszínekkel kombinálhatjuk. Jól mutat például, ha az egyik fal narancssárga, a másik lime zöld a fehér alapszínen kívül. Játszhatunk az egyes színek árnyalataival is: az egyik falat erősebb narancssárgára, a másikat világos narancsra festhetjük. 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare