Dekorációs technikák – Kő-, és bőrhatás a falakon

Egy kis kreativitással és kézügyességgel igazán egyedivé varázsolhatjuk otthonunk falait. A különleges festési és dekorációs technikák elkészítését segítik a gyártók folyamatosan megújuló termékeik, melyekkel egyszerűen készíthetünk kő, vagy akár bőrhatású falfelületet is.

„Aurora” kőszerű külső  

A Marmorin AURORA technikával kőszerű külsőt tudunk kialakítani, melyen apróbb felületi egyenetlenségek és hiányosságok láthatók. A felületen a márvány kőzetszerű csillogása a fémes keverékanyagok nyomaiba megy át. Helyenként az achátra vagy az Auróra természetes márványra emlékeztet, amiből a technika elnevezése is származik. Azokon a helyeken, ahol nagyon intenzív a simítás, a mélység érzete nagyon nagy. A matt felületen csak a minta nyomai és óvatos törlései láthatóak, amik Jub Decor Glamour-ral vannak kitöltve.

 A felület előkészítése  A felület legyen száraz, szilárd, olajfoltoktól és egyéb szennyeződésektől mentes. Biztosítsuk a felület színbeli egyenletességét, szükség esetén előfestjük, hogy egyenletes színtónust kapjon a felület. Fehér festéket használjunk. A felület simítását Jubolin glettel (Jubolin, P25 vagy P50), rozsdamentes simítóval végezzük. A felület csiszolása után pormentesítés szükséges porszívóval vagy finom ecsettel. Impregnálás Akril emulzióval (1:1).  

A megmunkálás folyamata  

Marmorin felhordása (1. kép)  Váltakozó ecsetmozdulatokkal, rusztikusan. A mozdulat hosszúsága 5-10 cm legyen. A felvitt réteg vastagsága kb. 2-3 mm. Úgy vigyük fel a felületre és úgy dolgozzuk össze, ahogy azt az összedolgozás sorrendjének képe mutatja.

A vastagság kiegyenlítése (2. kép)   Óvatosan, még nedves állapotban, simítóval végezzük. A felület a folyadék egy részét felszívja, így a Marmorin felületi rétege besűrűsödik. Óvatosan egyenlítsük ki a Marmorin legvastagabb részeit, úgy, hogy ne töltsük ki a teljes felületet.

Glamour felhordása (3. kép)  Amikor az eddig felhordott réteg már teljesen száraz, simítóval felhordjuk a Jub Decor Glamour-t, belenyomkodjuk a festéket, teljesen érintkezve a felülettel. A simító és a felület által bezárt szög legyen 30° és 45° között, a súrlódás pedig legyen nagy. Felhordás közben, még nedves állapotban besimul a felületbe, ami hangsúlyosabb árnyalatot képez és nagyobb mélységérzetet kelt. 

„Acero” bőr hatású felület

Az ACERO technikával bőr hatású felületet vagy a juharfa apró szerkezetű kérgére emlékeztető rusztikus felszínt kapunk. Befejezésképpen egy sor olyan anyagot vihetünk fel, amelyek különleges patinát kölcsönöznek a végső megjelenés számára. 

Amennyiben ezt a technikát alkalmazzuk, a megfelelő eredmény érdekében az egymás utáni műveleteket két festő végezze.  

A felület előkészítése megegyezik az AURORA technikánál alkalmazottal. 

 

A megmunkálás folyamata 

A Marmorin felhordása (1. kép) Rozsdamentes simítóval hordjuk fel, a felvitt réteg vastagsága kb. 1-3 mm legyen. Ezt az első festőmester végezze. Egy munkafázisban 0,5-1 m2 felületre hordjuk fel az anyagot. 

A szerkezet kidolgozása (2. kép)  PEHD fóliával (zizegő fólia), esetleg festőfóliával alakítsuk ki a szerkezetet. A minta kidolgozását a második mesterembernek el kell végezni még azelőtt, hogy a Marmorin „meghúz“ a felületen és elkezd besűrűsödni vagy hártya képződik a felületén. A felületet nedvesen kell formázni, mivel csak így tudjuk kialakítani a kívánt mintát. A fóliát normál körülmények között 10-20 percig hagyjuk a felületen. Ezzel a Marmorin megfelelő mintázását érhetjük el. A felület nedvszívó képessége segít a minta fixálásában. A két mesterember munkavégzésének szimultán, és főleg időben összehangoltan kell történnie. A levegőt középről a fólia szélei felé nyomkodjuk ki szintetikus szivaccsal. 

Glamour felhordása (3. kép)  A Glamourt max. 5%-ig hígítsunk sima vízzel. Az első mesterember széles ecsettel hordja fel, a másik pedig egy szintetikus ronggyal törölje le a felvitt réteg 1/3-át.  Az ”Acero” dekorációs technika bemutató videóját megtekintheti a JUBGroup YouTube csatornáján.

 

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare