Kicsi, de praktikus

Sok fiatal tanácstalan a lakberendezés terén, mikor először hagyja el a családi fészek melegét és saját lakásba költözik. Első saját hajlékunk általában nem túl nagy, de a megfelelő tervezéssel és a praktikumra törekedve egy viszonylag tágas, komfortos otthont varázsolhatunk belőle.  

A bútorok  

Ha lehet, akkor ne vegyük meg az első kanapét, ami megtetszik, hanem gondoljuk végig, esetleg rajzoljuk le, hogy mekkora helyet foglalna el a nappaliban. Ha túl nagy a bútor, akkor nem csak vizuálisan nyomja össze a teret, hanem a közlekedés is nehézkes. Válasszunk összecsukható asztalt, kanapét, esetleg szekrényágyat, ami napközben íróasztalként funkcionál, és kevés helyet foglal. Ha kicsi az alapterület, viszont a belmagasság megengedi, akkor a hálószobát érdemes a galériára tervezni, így szinte megduplázhatjuk a hasznos területet. A galériára vezető lépcső lehet egyben egy fiókos szekrény is, mely a ruhák, cipők helytakarékos tarolását könnyítheti meg.  

A színek  

A bútoraink színe is meghatározó lehet. Ha kicsi a tér igyekezzünk a világosabb színű tárgyakat választani, a sötétebb színárnyalatú kisebb kiegészítőkkel, ami lehet könyvespolc, egy szobor vagy kínáló tál a dohányzóasztalon feldobhatjuk otthonunkat. Egy nagyobb méretű tükör felszerelése vizuálisan szinte megkétszerezi a belső teret.

Ha lehetőségünk van rá, akkor használjunk nagy ablakokat, mert minél több fény van a helyiségben és minél világosabb színeket alkalmazunk a falfestésben is, annál nagyobbnak fog tűnni a szoba.    

A festés  

A sötét színű falak és erősen színes tapéták helyett alkalmazhatunk pasztell színárnyalatot a festésnél, valamint egy-két falmatricával feldobhatjuk, egyedivé varázsolhatjuk a lakást anélkül, hogy az kicsinek és zsúfoltnak tűnne. A fehérre festett falon jól mutatnak a feketével vagy színes festékkel festett minták, ábrák. Festősablon alkalmazásánál szükség van egy kis kézügyességre, valamint egy sűrűbb, kevésbé csöpögős festékre. A minta helyének kimérése után ragasszuk fel a sablont egy festőszalag segítségével, majd kívülről befelé töltsük fel a mintát.

Ha végkép tanácstalanok lennénk, és nem találjuk meg a kívánt harmóniát, akkor az interneten rengeteg lakberendezési tanáccsal foglalkozó honlapot és blogot találhatunk, és ne féljünk segítséget kérni szakemberektől sem, akik már nagy tapasztalattal rendelkeznek a minket érintő probléma megoldásában.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader