Allergiamentes otthon

Az ember öröktől fogva szoros kapcsolatban áll a környezetével. Legyen szó az épített, vagy a természetes közegéről, folyamatos kölcsönhatásban állnak egy-mással. Ennek az egyik legkevésbé kedvelt formája az allergia, ami tulajdonképpen a szervezet egy túlzott reakciója.

 

Amit az allergiáról tudni kell  

A mindennapok során különböző anyagokkal kerülünk kapcsolatba, pl. pollennel, állati szőrrel, élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, falfestékkel. Ezek nagy része normális körülmények között semmilyen reakciót nem váltanak ki a szervezetből. Előfordul azonban, hogy az ingerre heves válasz érkezik, és különböző tünetek jelennek meg.

Mik lehetnek ezek?  

Az allergén anyagok típusától függően igen különböző reakciók jelentkezhetnek. A levegőben terjedő anyagok általában a légutakat és a szem szaruhártyáját ingerlik, míg súlyosabb esetben akár asztmás tünetek is felléphetnek. De ezeken felül ekcémás bőrprobléma, duzzadás, hányinger, illetve hányás is felmerülhet. És ennél akár még súlyosabb is lehet  

A legrosszabb esetben a tünetek nem egy konkrét területre koncentrálódnak, hanem az egész szervezetre kiterjedő, ún. anafilaxiát okoznak. Ez egy sokkos állapot, ami azonnali kezelésre szorul – szerencsére csak kevés esetben alakul ki.

Mit tehetünk az allergia ellen?  

Természetesen a legfontosabb, hogy tisztában legyünk az érzékenységünkkel, hiszen így könnyebben megakadályozhatjuk a problémát.

Tehát ha valaki tudja magáról, hogy laktóz érzékeny, akkor érdemes elkerülnie minden olyan ételt és italt, amelyek problémát okoznának. 

Érdemes az otthonunkat is allergénmentessé tenni  

A falakon lévő penész spórák az egész otthonunkban szétszóródhatnak és allergiás reakciót válthatnak ki.

Nagyon fontos, hogy amint észrevesszük a falpenész első jeleit, azonnal kezeljük a felületet. A tüneti kezelés mellett próbáljuk meg kideríteni a penészedés fő okát és szüntessük meg azt.

Amennyiben szervezetünk érzékeny és hajlamos az allergiára, akkor használjunk otthonunk felújításához penészgátló, ill. allergénmentes festéket.


 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare