Tavaszi favédelem

A fából szék, ablak, ajtó, burkolat, vagy akár kalitka készülhet. Azonban csak akkor őrzi meg szépségét sokáig, ha megfelelő és szakszerű védelmet kap az időjárási hatásokkal – például a párával, hőmérsékletingadozással, napsugárzással, az állati és növényi mikroorganizmusokkal – szemben. Tehát kulcsfontosságú a megfelelő bevonat kiválasztása. Különösen fontos a kültéri fafelületek védelmét szolgáló bevonat, melynek megfelelően rugalmasnak kell lennie, hogy engedje lélegezni a fát, de védjen is az időjárási és biológiai hatásokkal szemben.

A lazúrok vékony, áttetsző, rugalmas filmréteget képeznek a felületen. Az áttetsző mikro pigmentek a kötőanyaggal együtt behatolnak a fába, és megvédik azt a környezeti hatásokkal szemben, megőrizve és kihangsúlyozva a faanyag természetes szerkezetét.

A víztaszító anyagok meggátolják, hogy a víz behatoljon a fa nyitott pórusaiba, ezáltal megakadályozzák, hogy a fán repedések jelenjenek meg vagy megduzzadjon. A színes lazúrok számtalan színárnyalatban kaphatóak, fafelületeken lazúrként használhatóak, és kiváló alapot adnak a festéshez. A különböző színeket összekeverhetjük egymással, így magunk állíthatjuk elő a kívánt színárnyalatot. Napfénynek kitett fafelületek védelmére a közepesen intenzív színárnyalatok alkalmazása javasolt, mivel ezek használata biztosítja leginkább a bevonat tartósságát. A világosabb színárnyalatok több UV-sugárzást engednek át, amely lebontja a faanyagot. A sötét árnyalatok pedig túl nagymértékben nyelik el a hőt, ami a bevonatot és a faanyagot egyaránt károsítja.

A fafelületek teljes védelmi rendszerében a vékonyrétegű és a lakk lazúr mellett ideális partner a vékonyrétegű biocid lazúr is, amely a faanyagnak kiegészítő védelmet nyújt a mikroorganizmusok (kékgomba, fagomba) támadása ellen is, és az impregnálószer is, amely megvédi a fát az állati mikroorganizmusok (rovarok) támadásaitól.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare