A fa szépségének megóvása – A tökéletes lazúr-védelem

A fa különleges motívumait és szépségét régóta ismeri az emberiség. Már a régmúltban is készültek lenyűgöző bútorok és káprázatos lépcsők, amelyeket minden esetben speciális anyagokkal kezeltek. A mesterek saját összetételű lazúrokat használtak, hogy így minél tartósabb dolgokat alkossanak meg.

Hogy miért volt szükség a lazúrozásra?  

Ezek a speciális, pigmenteket tartalmazó olajos és szeszes termékek különböző mértékben engedték láttatni a fa különleges erezetét. A lazúrok a készülő mesterművek megjelenését tökéletesítették, fajtájuktól függően eltérő végeredményt érhettek el velük. De minden esetben ezzel fejezték be a munkát, és ezzel tették még káprázatosabbá az egyébként is mesés tárgyakat.

 

És nincs ez másképp manapság se  

Az asztalosok, és a fával foglalkozó szakemberek minden esetben lazúroznak. Ha a házkörüli munkák során mi is szeretnénk megújítani a tárgyak megjelenését, akkor nekünk is ilyen festékre lesz szükségünk.

Na de hogyan válasszuk ki az ideálisat?  

A fából készült tárgyak védelméhez mindenképpen a megfelelő anyagot kell kiválasztani. Íme néhány tipp, amelyek megkönnyíthetik a döntést.

• Az időjárásnak kitett faanyagok folyamatosan változnak, és ezért ezeken előbb-utóbb megreped a bevonat. Éppen ezért semmiképp nem érdemes filmképző lazúrral kezelni a felületüket, inkább vékony- vagy rugalmas fedőlazúrt válasszunk ebben az esetben. Azokat a tárgyakat, amelyeket kevésbé érintenek az időjárás változásai, nyugodtan lekenhetjük vastaglazúrral.

• A fa átitatódik a vékonylazúrtól, tehát láthatóvá válik tőle a fa szerkezete és az évgyűrűk vonala. Ettől sokkal esztétikusabbak lehetnek a tárgyak, viszont ezt folyamatosan védeni kell, a festés kb. évente érdemes megismételni.

• A vastag lazúr erősebb védelme nyújt a káros hatások ellen, éppen ezért olyan területeken ajánlott alkalmazni, ahol erősebb behatásokkal kell számolni. Ennek használatát ritkábban kell megismételni, akár két-háromévente is elég.

• A színválasztás során mindenképp keressük a környezettel összhangban lévő megoldást, hogy így harmonikus képet alakíthassunk ki. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy az eltérő típusok más mértékben színezik meg a fát. A különböző növényi és állati kártevők, az időjárás viszontagságai, a használat maga és a napsugárzás egyaránt tönkreteheti a szépen megmunkált fát. Mindezek ellen legkönnyebben a festéssel védekezhetünk. Az egyes lazúrok eltérő módon biztosítanak védelmet a fának, úgyhogy mindenképp érdemes alaposan megfontolni a választást.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader