A gyerek és a szobája – EGY EGÉSZ VILÁG AKÁR 12 NÉGYZETMÉTEREN

A gyerekszoba berendezésével szemben számos követelményt állítunk. Fontos a biztonság a variálhatóság, a barátságos vidám színek, a kényelem, és persze hogy legyen elegendő hely a játékok és egyéb holmik tárolására. A speciálisan gyerekeknek tervezett és remekül használható bútor, egy-egy praktikus, jópofa kiegészítő, színes szőnyeg, néhány játékként is használható kisbútor, tapéta és lámpa máris csábító gyerekkuckóvá varázsolhatjuk a szobát, így szemünk fénye biztosan jól érzi majd magát.

A gyerekszoba kialakításánál nem szabad elfelejtenünk, hogy minden csöppség a gyerekszobából indulva fedezi fel a világot. Itt játszik, tanul, itt érzi magát biztonságban. A gyerekszoba többfunkciós helyiség, mindig a gyermek korához, igényeihez igazítva. Lakójának háló-, dolgozó- és vendégszobája is egyben. Ehhez az összetett funkcióhoz legtöbbször kis alapterület társul, sőt gyakran több gyermek is osztozik rajta. A tervezés tehát alapos megfontolást igényel, ahol praktikus szempontokat is figyelembe kell venni, de a stílusok és színek megfelelő alkalmazása is fontos. Pszichológusok szerint a kicsik fejlődésütemét is befolyásolja, hogy milyen színvilág, hangulat és tárgykultúra veszi őket körül, ezért ne sajnáljunk időt és pénzt fektetni a gyerekszoba berendezésére. Mivel a legtöbbünk nem engedheti meg magának, hogy pár évente lecserélje gyermeke bútorait, ezért a szobát úgy kell megtervezni, hogy a berendezést idővel a gyerek korához és ízlésvilágához igazíthassuk. 

 

CSECSEMŐKORBAN a nyugalom szigete

Ebben a pár hónapig tartó időszakban szinte csak nyugalomra, anyai szeretetre és gondoskodásra van szüksége a babának. A viszonylag kevés alapdarab egyike a babaágy, amit ízlésünk és a szoba stílusa szerint válasszunk. A keretnél fontosabb a matrac, ez természetes alapanyagú, jó minőségű darab legyen. Legjobb talán a kókuszmatrac, ami kemény, mégis kényelmes, ezen kívül jól szellőzik. A megfelelő magasságú pelenkázó hosszú ideig jó szolgálatot tehet, de a szoptatás időszakában jól jöhet egy kényelmes fotel is a gyerekszobában. A bútorok és a padló tisztítható, esetleg fertőtleníthető legyen, de az ideális fényviszonyok, a megfelelő szellőzés és fontos. Alapbútorként bővíthető berendezési tárgyakat válasszunk, hogy legalább iskoláskorig kiszolgálják az igényeket, a kezdetekben gyakorlatilag a gyerek úgyis csak az ágyat használja. 

 

ÓVODÁSKORBAN saját birodalom

Ebben az életkorban kezdik a kicsik élvezni igazán a saját szobát. Már az egyedül alvás is egyre kevésbé jelent problémát, kiváltképpen, ha éjszakára gondoskodunk jelzőfényről vagy egy barátságos plafonvilágításról. A megfelelően kialakított gyerekszoba az apróságok legkedvesebb játszó és foglalkoztató tere lesz. A legtöbb időt a padlón játszva töltik a gyerekek, ezért a bútorokat praktikus a falak mentén elhelyezni, törekedve arra, hogy elegendő hely maradjon a szoba közepén. A padló anyagának megválasztására ezért már csecsemőkorban érdemes oda figyelni. Semmiképpen se válasszunk követ, még ha padlófűtésünk van is. A parketta, a hajópadló és a parafa a legjobb választás, természetes alapanyagból készült szőnyegekkel kiegészítve. Ne feledkezzünk meg a csúszásmentesítésről! Néhány szivacsmatrac, babzsák is jól jöhet, amin lehet mászni, ugrálni és hancúrozni. Vigyázzunk arra, hogy ne zsúfoljuk túl a szobát. Ilyenkor még nem kell sok bútor, hiszen a gyerekholmik még nem foglalnak sok helyet. Persze ahogy növöget a csemete, úgy lesz szükség egyre több szekrényre, polcra, így idővel, egy-egy darabbal kiegészíthetjük a már meglévő berendezést. Ebben a korban a játékokat legegyszerűbb polcokon elhelyezni. Ezeket alakítsuk úgy, hogy a picik önállóan elővehessék a játékokat, és el is tudják rakni azokat. Az ovisok imádnak rajzolni, festeni, gyurmázni. Ehhez jól letisztítható, könnyen mozgatható kisasztalt és kisszéket válasszunk. Nem érdemes túl drága bútorokat venni, hiszen a gyerekek szinte biztosan kárt tesznek majd ezekben. A szobát célszerű könnyen cserélhető, a gyerek korának és fejlődésének megfelelő dekorációkkal, színes figurákkal, mintákkal díszíteni.    

 

KISISKOLÁSOKNAK szeretni való tanulóhely

A gyerkőcök életében is eljön az időszak, amikor az élet már nemcsak a gondtalan játékról szól, hanem az iskola után a tanulásra, leckeírásra és bizony néhanap egy kis gyakorlásra is időt kell szakítani. Ehhez legalkalmasabb hely a saját, megszokott szobájuk. Egy jó íróasztal hosszú évekig kiszolgálja gyermekünket, ezért érdemes jó minőségű, praktikus darabot választani. Nagyon fontos, hogy az íróasztal kiválasztásába vonjuk be őt is! Ne döntsünk nélküle, ő fog hosszú órákat ülni mellette, de csak akkor, ha szereti. Máskülönben mindenhol tanul majd, csak ott nem. A másik leglényegesebb dolog a gerincet megfelelően megtámasztó, kényelmes és állítható ülésmagasságú szék beszerzése. Persze a mozgás, a kaland ezután is életeleme marad a kis lurkóknak. Erre akár egy kis helyigényű bordásfal vagy egyéb mászó alkalmatosság is megfelelő, de jó lehet egy búvóhelynek is kiváló, jópofa sátor is. Ebben a korban már több bútorra van szükség, hiszen helyet kell szorítani a tanszerek, iskolai dolgok tárolására alkalmas fiókoknak, polcoknak is.       

 

KAMASZKORBAN a „titkok kamrája”

A kiskamaszoknál – de főleg majd később – ismét más funkciót kap a gyerekszoba. Igencsak megváltoznak az igények, az ízlés és a szobában töltött idő. Akinek van ilyen korú gyermeke, az tudja csak igazán, mit is jelent ez. A fő bútordarab ilyenkor ismét az ágy lesz. Ez válik a szoba központjává. Elmondható, hogy egy kamaszkorú általában itt tartózkodik otthon töltött idejének nagy részében. Ágyban olvas, tévézik, laptopozik, telefonál – csak csendben mondom ki, eszik –, és mellékesen még alszik is a nap legkülönbözőbb időpontjaiban. Szóval, egy új ágy ilyenkor mindenképpen időszerű. Válasszunk nyugodtan már 14-15 éves korban felnőtt méretű ágyat, kiváló minőségű matraccal, így egészen felnőtt koráig élvezheti majd a kényelmes ágy nyújtotta előnyöket, és kedvére – az ő szavaikkal élve – lazulhat a szobájában. Ez idő tájt a ruhákat és egyéb holmikat jótékonyan rejtő szekrények mennyisége és mérete is mindenképpen változást igényel. Tehát ebben az időszakban kell számítanunk a gyerekszoba legnagyobb átalakítására, akár bútorcserére is. A barátok egyre gyakoribb látogatásával, a kisebb-nagyobb összejövetelek sűrűsödésével fotelekre, asztalra, puff okra és puha szőnyegekre is szükség lesz. A szoba stílusának, színeinek és bútorainak kiválasztását már teljesen rábízhatjuk a gyermekünkre – igaz, nem is tehetnénk másként.

A BIZTONSÁG MINDENEKELŐTT

Nem csak a gyerekszobában, hanem az egész lakásban gondoskodni kell a gyerekek biztonságáról, ami azért nehéz feladat, mert a gyerekek kíváncsisága határtalan. Kicsiknek lehetőleg ne vegyünk éles sarkú bútorokat, de legalábbis tegyünk rájuk műanyag sarokvédőt. Az ablak közelébe és alá semmiképpen ne kerüljön asztal, szék vagy kisbútor, amire a csemete felmászhat. Az sem árt, ha az ablak nehezen nyílik, de a legjobb biztonsági zárat felszerelni rá. A konnektorokba tegyünk biztonsági műanyag dugókat, így megakadályozhatjuk, hogy a kicsik belenyúljanak. A kisgyermek szobájában nincs szükség élő virágokra, és főleg a padlón ne helyezzünk el cserepes növényt. A csöppségek hajlamosak megkóstolni a leveleket, de még a földet is. Ha ragaszkodunk a padlón álló növényhez, akkor a cserepet és a földet érdemes valamilyen textillel bevonni. A szobában éjjel mindig égjen egy gyenge fényű lámpa, még akkor is, ha a gyermek nem fél egyedül a sötétben. Erre a biztonságos közlekedés érdekében van szükség, ha valami oknál fogva éjszakai „kóborlásra” kerül sor. Ne tegyük azonban olyan helyre, ahol a zsinórja balesetet okozhat. A kicsik szeretnek pakolni, ezért jó, ha könnyű, műanyagból készült tárolókat, ládákat vásárolunk. Ezekkel biztosan nem ütik meg magukat. Minden korban figyeljünk a szőnyegek csúszásmentesítésére! Válasszunk gumírozott hátú szőnyeget, vagy gondoskodjunk alátétszőnyegről, esetleg felragasztható csúszásgátlóról. 

 

A tájolás

Bármikor kap a gyermek saját szobát, a helyiség kiválasztása, tájolása mindig fontos szempont. A gyerek birodalma mindenképpen a lakás nyugodt területére kerüljön, hogy biztosítani tudjuk a zavartalan pihenést, alvást és később majd a tanulást, a félrehúzódást. Ha mód van rá, részesítsük előnyben a déli, délnyugati vagy délkeleti helyiségeket, mert így a szoba kellőképpen világos, derűs és napfényes lesz, ugyanakkor a nyári forróságban elkerülhető a túlzott felmelegedés. 

 

A falak és színek

A gyerekszobában azért bánjunk csínján a színekkel és a mintákkal! Igaz, hogy ez az otthonunk legszínesebb helyisége, de nem szerencsés a túláradó szín kavalkád sem, mert a túl sok inger kellemetlen lehet a gyermekek számára. Ha például színes bútorokat választunk, akkor a falak legyenek egyszerűbbek. A fehér falakat persze felejtsük el! Kisbabáknak a pasztellszínek ideálisak, óvodáskortól használhatunk erősebb, intenzívebb árnyalatokat. A falak és a bútorok általában ne legyenek sötétek, komorak, a túl élénk, harsány szoba viszont nyugtalanítólag hathat a kicsikre. Feltétlenül vegyük figyelembe csemeténk temperamentumát és igényeit. A zöld például nyugtató szín, így jó hatással van a nagyon mozgékony gyerekekre, a piros árnyalatai viszont éppen ellenkezőleg, élénkítenek. Jó választásoknak számíthatnak az olyan finom, meleg árnyalatok, mint a sárga és a narancssárga, amelyek jókedvre derítenek és játékra sarkallnak. Mintás bordűrökkel és matricákkal is dekorálhatjuk a szobát, de a saját készítésű minták is jól mutathatnak, akár előre elkészített sablonokkal is készíthetjük. Bízzunk saját kézügyességünkben!   

 

Textilek

Minden helyiség fontos elemei a különféle textilek, kelmék, huzatok és drapériák. Ez a gyerekszobában még inkább igaz, és mivel a választék hatalmas, lehetőségeinknek csak a pénztárcánk szab határt. Mintás tapétához válasszunk diszkrétebb mintázatú textileket, egyszínű falaknál és világos bútoroknál viszont bátrabbak lehetünk. Az ágyneműknél tobzódhatunk a minták között, akár a gyerekek kedvenc mesefiguráival díszített huzatokat is beszerezhetünk. Egy a szobához illő ágytakaró is hangulatos kiegészítő, miközben távol tartja a port.       

 

A világítás

Az általános, mennyezeti lámpán túl mindenképpen gondoskodjunk más megvilágításról is. A gyerek korától függően lehet ez a szoptatófotel melletti lámpa, éjszakai jelzőfény, háttérvilágítás tévézéshez vagy hangulatvilágítás a bulikhoz. Lehetnek falra szerelhető, spot- vagy állólámpák, nem túl erős fényű, akár színesített izzóval. Elengedhetetlen az ágy melletti világítás, amit az éjjeliszekrényen vagy a fej fölött praktikus elhelyezni. A vezetékeket lehetőleg a falban vezessük, ám ha erre nincs mód, gondoskodjunk róla, hogy a gyerek ne férjen hozzá.    

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2010. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader