A kerítés

Amikor az ember elkezdte körbehatárolni az általa birtokolt földterületet, elsősorban a vadállatok és betolakodók távoltartása, valamint a saját telekrész kijelölése volt a cél. Eleinte kövekből, kötőanyagok nélkül emeltek kisebb-nagyobb falakat, majd később a fát és a fémet is bevonták alapanyagnak.

Manapság is elsősorban a magánterület védelmét szolgálja a tulajdonunk köré épített kerítés, de emellett nagyon fontos hangsúlyt fektetünk az esztétikai értékére is! Általában úgy építjük meg a kerítésünket, hogy az harmonizáljon otthonunkkal. Bármely anyagból is készítjük el otthonunk védelméül és díszéül szolgáló kerítést, az állagmegőrzésre mindig fordítsunk kellő időt, hogy sokáig őrizzen és védjen minket. Akár fémből, akár fából készítettük el kerítésünket a felújításnál az elsődleges lépés a mechanikai tisztítás. A fémről a rozsdafoltokat és a leváló festékréteget kell eltávolítanunk, a fából készült elemeknél a pergő, laza bevonatot. Erre a célra a legalkalmasabb eszköz a drótkefe, vagy a drótkorong.

 

A fém felületeket a festés előtt zsírtalanítsuk, melyet egy mosószeres, majd tiszta vizes lemosással oldhatunk meg. Ezután kerülhet fel a korroziógátló bevonat, mely megakadályozza a fém rozsdásodását. Az alapbevonat száradása után vihetjük fel a felületre a közbenső, majd végül a díszítő réteget. Fa felületeknél nem léphet fel rozsdásodás, viszont itt is fontos az alapozás, melyben ellátjuk a fát a gombák és rovarkártevőket távoltartó védelemmel. Ezután végső bevonatként választhatunk lazúrt, vagy a vastagabb fedőréteget adó zománcfestéket is. Mivel a felület folyamatosan ki van téve az UV sugárzásnak és az időjárás viszontagságainak, olyan terméket válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten ajánl kerítésekre is!

 

Tipp: A kerítés festése lehet egy kellemes hétvégi program a családnak.  A tisztításba bevonhatjuk a kisebb gyermekeket is, a nagyobbak pedig már a festésben is segédkezhetnek. Egymással szemben a kerítés két oldalán haladva jót beszélgethetünk, így az idő is gyorsabban telik.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2012. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader