MIÉRT FESTJÜK A HOMLOKZATOT?

A hagyományosan készített finomvakolatok meglehetősen porózusak és magas vízfelvevő képességűek, ezért az újakat már homlokzatfestékkel festjük le. Ezzel meggátoljuk, hogy a csapadékvíz kárt tegyen a felületben és egyúttal megőrizzük a felület páraáteresztő képességét.

A lakóházak, irodaépületek és ipari épületek többségének homlokzatfelületére általában különböző módon kidolgozott vakolatok jellemzőek. A homlokzat védelmén kívül a színárnyalatok gazdag választéka lehetővé teszi a kívánt dekorációs hatás elérését. A homlokzat bevonatának víztaszító-képessége az idő múlásával fokozatosan csökken, ezért legkésőbb 10-15 évente fel kell újítani. Ez idő alatt a homlokzatfelület már valamennyire kimosódik, szennyeződik és enyhén kifakul, így az új festékbevonattal visszaadhatjuk a megfelelő esztétikus külső megjelenését.

A festékbevonat nem megfelelő időben történő felújítása a vakolat károsodásához vezet. Az ilyen jellegű károsodások helyreállítási költségei általában meghaladják a karbantartó festés költségeit. Homlokzat – festék kínálatunk tartalmazza a sima és érdes felületek első festéséhez és karbantartó festéséhez szükséges festékeket. A homlokzatfelület faj – tájára, minőségére, korára és állapotára tekintettel magas vagy közepes páraáteresztő-képességű, valamint magas vagy közepes víztaszító-képességű festékek közül választhatunk. Valamennyit kiváló minőségű kötőanyagok és erősen fénytartó pigmentek felhasználásával állítjuk elő.  A színárnyalatok széles és sokoldalú választékának köszönhetően még a legkényesebb ízlésnek is eleget tudunk tenni.

 

Hogyan fessünk?

Akár a homlokzatfelület első vagy akár felújító festéséről van szó, a festéket legalább két rétegben visszük fel. A régi felület megfelelő előkészítése kötelező a kiválasztott festéknek megfelelő alapozó bevonattal. A festést csak megfelelő időjárási körülmények között (a levegő hőmérséklete +5°C és +35°C között, szilikátos és mészfestékek esetén +8°C és +30°C között; a levegő relatív nedvességtartalma <80%) végezzük, a napsugárzásnak kitett homlokzatfelületeket a festés és a festékréteg száradásának időtartamára takarással védjük, eső, köd vagy erős szél (30km/h) esetén a munkát felfüggesztjük.  A festékek többségét felhordhatjuk modern hosszúszőrű teddy-hengerrel, vagy textil festőhengerrel, ecsettel vagy szórással. A mész- és szilikátos festékek erősen lúgosak, irritálják a szemet és a bőrt, ezért a munka során mindenképp használjon megfelelő egyéni védőeszközöket!

 

A kifakult hőszigetelések ideális felújító bevonata: REVITALCOLOR silicone

Elemi szálakkal dúsított szilikon homlokzatfesték a hajszálrepedések ellen. Kiváló víztaszító-képességű homlokzatfesték, mely kevésbé szennyeződik. A festék filmrétege kiválóan megtapad a felületen, a füstgázokkal, UV-sugarakkal és egyéb légköri hatásokkal szemben ellenálló.  A festék algásodással és penészesedéssel szemben védelemmel rendelkezik. Kiváló páraáteresztő-képesség  jellemzi és a JUB színkártya 231 árnyalatában színezhető bármelyik JUMIX színkeverő festék szaküzletben.   

Az ablaküvegekre vagy ablak és ajtókeretekre rászáradt szilikonos festékfoltokat nem lehet eltávolítani, ezért azokat a festést megelőzően megfelelő védelemmel kell ellátni. A homlokzatfestéke kel történő festést megelőzően mindig olvassa el a termék műszaki adatlapját!

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2012. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader