A megfelelő FESTŐHENGER kiválasztása és használata

Annak érdekében, hogy a kívánt végeredményt elérjük az alábbi három tényezőt kell figyelembe vennünk: a felület típusa és struktúrája, a használni kívánt festék összetétele és sűrűsége, valamint a festéshez használt, megfelelően kiválasztott, minőségi festőszerszám.

A festékek kémiai összetételétől, sűrűségétől és viszkozitásától függetlenül, elérhetjük az ideális festékfelhordást, ha betartjuk a következő alapelveket:

–  Minél simább felületet szeretnénk elérni a festés után, annál rövidebb szálhosszú hengerrel kell dolgozunk. Az ilyen termékek alkalmasak precíziós festésre, lakkozásra, rendkívül sima felületek festésére, mint pl. parketta.

– Durva falfelületeknél hosszabb szálhosszú hengert kell választanunk.

– Minél hosszabb a szálhosszúság, annál nagyobb a négyzetméterenkénti hatékonyság. Ezek a hengerek a legdurvább felületeken is jó fedést biztosítanak és nagy hatékonysággal alkalmazhatók magas festékfelvételük miatt.

– Minél sűrűbb a festék, amit használunk, annál rövidebb szálhosszú hengert válasszunk.

– Ha bizonytalanok vagyunk, használjunk rövid szálhosszú hengert.

 

A festőhengerek külön csoportját alkotják a homlokzatfestő hengerek. A festett homlokzatokon gyakran előfordulnak gödrök, barázdák, ezért a hengerek szálhossza hosszabb és speciális, nem nedvszívó habbal van bevonva.

 

A festőhengerek használata  

Előkészítés

Az első használat előtt enyhén szappanos vízzel ki kell mosni a festőhengert. Ezt követően a hengerben maradt vizet el kell távolítani: nyélre kell tenni a festőhengert és kézzel ki kell pörgetni a folyadék nagy részét, majd nedvszívó felületen kell átgörgetni. E folyamat elvégzésével jelentősen meg tudjuk növelni a festőhenger folyadékfelszívó képességét és eltávolítunk a hengerből néhány felesleges mikroszálat, mely a gyártási folyamat végeztével a hengerben maradt.

Festés

Mártsuk a festőhengert a festékbe kb. a henger feléig, majd festék lehúzórács segítségével távolítsuk el a felesleges festéket a hengerből. Ismételjük meg a folyamatot addig, amíg a henger teljesen telítődik a festékkel. Felülről lefelé haladjunk a festéssel, ne gyakoroljunk erős nyomást a felületre. Munka után Festés után mossuk ki alaposan a hengert, az előkészítés bekezdésben leírtak szerint. Miután végeztünk a henger kimosásával, akasszuk fel, hogy meg tudjon száradni. Ne fektessük sima felületre és ne csomagoljuk műanyag zacskóba, mert a henger deformálódhat és szálai megsérülhetnek. 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader