A SZÍN és ami mögötte van

Mi a szín?  

A szín tulajdonképpen egy érzés, amely a fény hatására keletkezik az agyunkban, és amely valamilyen felületről verődik vissza és a szemünk felismeri, az agyunk pedig feldolgozza. Éppen ezért a színről alkotott benyomás egy eléggé szubjektív dolog, mert egyrészt az emberi faj sokéves evolúciójának eredménye, másrészt pedig minden egyes ember személyes, egyedi tapasztalásainak eredménye.

A színkör és színegyensúly

A színkör egy absztrakt, rendszerezett színösszeállítás, amelyben az egyes színek spektrális értéküknek megfelelően helyezkednek el. A színkör összes színe valamilyen kapcsolatban áll egymással, ahol a következőképpen lépnek fel: elsődleges színek, másodlagos színek (tercier színek), komplementer színek.

A színkör azon színek »alapkatalógusa«, amelyeket értelemszerűen használunk egy színkompozícióban. Ennek kell színegyensúlyban lennie. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy kiválasztunk egy ún. vezető színt, vagy a színkör kiválasztott részéről egy színterületet, pl. a zöld területéről. A színkörben a zölddel szemben a piros terület helyezkedik el, amelyről kisebb mennyiségben kiválasztjuk a kisebb kiemelendő színeket, amelyek így kiegyensúlyozzák a színkompozíciót.

Miért beszélünk színegyensúlyról? Egy bizonyos homlokzatfelületen lévő színkombináció, mindig egy képzőművészeti üzenetet hordoz, amely kellemes vagy kellemetlen érzéseket kelt a tudatalattinkban. Az a színben kiegyensúlyozott homlokzat, ahol nagy felületen vannak erős színek és kis felületen vannak „gyenge” színek, kiegyensúlyozatlannak tűnik, hiszen olyan benyomást kelt, mintha az erős szín „felfalta volna” a gyengét. A nehéz és könnyű színek fogalmát legkönnyebben a világos és a sötét színek, telített és telítetlen színek, meleg és hideg színek közötti különbséggel lehet meghatározni. Az úgynevezett meleg színek azok a színek, amelyek a melegség, közelség és a dinamika érzetét keltik bennünk. Ezek a színkör sárgás-vörös részének színei. Velük szemben helyezkednek el az úgynevezett hideg színek, ezek a színkör kékes-zöld részén helyezkednek el. 

Hogyan hat a szín felületének nagysága a szín érzékelésére?

Az elején említésre került, hogy egy adott tárgy színe attól függ, hogy a színspektrum melyik része és milyen mértékben »verődik vissza« erről a tárgyról a szemükbe. Egy szín nagyobb felületen világosabbnak tűnik, mint ugyanaz a szín kisebb felületen, mivel a nagyobb felületről több fény verődik vissza, mint a kisebb felületről. Természetesen a világosság, illetve sötétség érzésére a háttér színe, illetve a szomszédos színek is hatással vannak. Tudomásul kell vennünk azt a tényt, hogy egyik szín sem jelenik meg önmagában, elhatárolódva, hanem egy másik színnel összefüggésben, amely természetesen kihat az adott színre. Ennek a ténynek az elhanyagolásából származik nagyon sok félreértés és hiba, amely a gyakorlatban keletkezik egy adott szín vagy szín-kombináció kiválasztása során. A hat négyzetcenti-méternyi felület színárnyalat a színkártya fehér felületén másképp működik, mint a szoba hat négyzetméternyi falán vagy a homlokzat hatvan négyzetméternyi felületén!  

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader