Fakerítés újragondolva

A munkámból kifolyólag rengeteg időt töltök az interneten, böngészéssel. Mindig keresem az újdonságokat, technológiákat, melyeket megoszthatunk a magazin olvasóival, hogy segítsük az otthonok felújítását tippekkel, tanácsokkal és ötletekkel. Így akadtam rá egy kis családi vállalkozásra, akik a modern technológiát segítségül hívva teljesen újragondolták a fakerítés készítését. Papp Luca grafikussal beszélgettem az ötletekről, anyagokról és újdonságokról.

 

Honnan jött az ötlet, hogy ennyire egyedi, precízen előre megtervezett kerítéseket készítsenek?

Az alapötlet évekkel ezelőtt kezdett formálódni bennem. Mindkét gyermekemmel szerettem nagy sétákat tenni a faluban. Mindez arra az időszakra esett, amikor sorra épültek és újítódtak fel a szebbnél szebb házak, a rusztikus stílusban felújított parasztházaktól a modern épületekig. Grafikustervező szemmel élvezettel nézegettem a különböző megoldásokat. Szeretek sétálni és házakat nézegetni. Észrevettem, hogy azzal játszom, milyen kerítést készítenék a látott helyekre. Saját házunk kerítésléceinek lecserélésekor azonban azzal a helyzettel kellett szembesülnöm, hogy ha egyedi és szép kerítést szeretnék, magamnak kell megterveznem. A kivitelezés tekintetében, kiváló asztalos férjemre számíthattam, aki felhívta a figyelmem a táblásított faanyag létezésére. Így született meg az alapötlet, hogy nem egyenes, ismétlődő léceket használunk, hanem ragasztott fatáblákat, melyekre csaknem tetszőleges vonalak húzhatók, akár egy papírra.

Gondolom sokan megcsodálták az elkészült kerítést és jöttek a megrendelések is.

Igen. Az így született tervekre érdemesnek éreztük egy kis családi vállalkozást építeni. Egy egyszerű honlappal indultunk, ahol tíz különböző mintából lehet választani, de természetesen bármilyen egyéni elképzelés is kivitelezhető.

Már az első hónapban érkeztek megrendelések, a következő években pedig a már elkészült kerítések is hozták a további érdeklődőket. Honlapunk látogatottsága folyamatos emelkedést mutat. Az oldalon eltöltött idő, a további oldalak megtekintése és a visszatérő látogatók tekintetében is emelkedés mutatható ki. Mindez természetesen a megrendelések számán is meglátszik. 

Vannak megrendelők, akik teljesen egyedi ötlettel érkeznek?

Természetesen van, aki kiforrott elképzeléssel érkezik, de általában az a tapasztalat, hogy az első tervek láttán indul be igazán a fantázia.

Minden esetben a helyszíni felmérés után egyedi terv készül, figyelembe véve az igényeket és a körülményeket, majd az elfogadott terv alapján, számítógéppel készült sablon használatával készülnek el a fa elemek. A késztermék garantáltan megegyezik a terven látható képpel.

A tervezést ingyenesen végezzük fotó alapú látványtervvel kiegészítve, hiszen ekkor derül fény sok apróságra, a megrendelő pedig pontosan láthatja milyen is lesz az összhatás.

Milyen anyagból készülnek az elemek?  

Általában 24mm vastag borovi fenyő táblákat használunk, ami alapozó festés és lazúrozás után kellően tartós és árfekvésben is versenyképes, de a megrendelő igényei szerint keményebb fából (bükk, tölgy, akác) is gyártható táblásított anyag.

Ugyanazokkal a mintákkal dolgoznak, vagy az új, egyedi megrendeléseket is felveszik a kollekcióba?

Mintakollekciónkat a tapasztalatokra alapozva folyamatosan bővítjük. Legújabb megoldás a fa elemek kovácsoltvassal való kombinálása, ami újabb tárházát nyitja meg lehetőségeinknek.

DTJ 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader