Milyen színű legyen a szoba?

Ez a kérdés sosem egyszerű, ugyanis minden színnek és árnyalatnak megvan a maga hangulata, vagyis más és más a ránk gyakorolt hatása.

De mi is az a szín? Egy tárgynak önmagában nincsen színe.  Amit mi színnek érzékelünk, az a róla visszaverődő fény. A nap fénye fehérnek látszik, de az összes létező színárnyalatot tartalmazza. Ha egy tárgy a zöld színen kívül minden fényt elnyel, de azt visszaveri, akkor zöldnek fogjuk látni. Így van ez a festékek esetében is.

Az evolúció megtanította az állatokat és így az embert is a színek látására, mivel növelte a túlélés esélyeit. A színek segítségével azonnal eldönthető, hogy melyik gyümölcs érett, illetve, hogy melyik gomba mérgező. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy bizonyos színek hatással vannak ránk és lelkiállapotunkra. Megtanultuk, hogy a piros, a vér színe tiltást jelent, így izgalmi állapotba kerülünk tőle, míg a zöld, a természet színe megnyugtat minket. Mivel agyunk ennyire figyel a vörös színre, ezért egy vörösre festett falat közelibbnek látunk, míg egy légies kék árnyalatban pompázó fal távolabbi hatást kelt.

A világos színek tehát tágíthatják a kisebb helyiségeket, a sötétebbek pedig szűkebbé, meghittebbé tehetik a túlontúl tágas tereket. Gondoljunk azonban a bútoraink színeire is! Ha ki akarunk emelni egy világos tárgyat, akkor érdemes sötét fal elé állítani, így vonzani fogja a tekinteteket. Ha azt szeretnénk, hogy a bútorok inkább belesimuljanak a falba, akkor világos festékkel és tárgyakkal próbálkozzunk.

A színek a hőérzetünkre is hatással vannak. Léteznek hideg, kékes árnyalatú és meleg, sárgás árnyalatú színek. Egy északi tájolású szobánál jó választás lehet egy narancsszín, míg egy nap által hevített, nyugati tájolású szobában jobban érezzük magunkat egy halványkék fal mellett.

A színek számának kiválasztásánál mindig tartsuk szem előtt a lakás méretét. Egy kisebb lakás vagy ház esetén zavaró lehet a sokféle szín, ami folyamatos munkára kényszerítené agyunkat, így az ott tartózkodás fárasztó lenne. Ilyen esetben inkább egy főszínben és annak árnyalataiban gondolkozzunk.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader