Favédelem mesterfokon

Az ember ösztönösen vonzódik a természethez, mert az megannyi szépségével inspirálóan hat a lélekre, megnyugtatja az elmét. A fa természetes összhatást teremt otthonunkban és kertünkben egyaránt, melegséget sugároz, élettel tölti meg a lakóteret. Ezért is választják nagyon sokan a használati tárgyak, bútorok, díszítő elemek, kerítések alapanyagaként a fát. Természetessége következtében a fa, mint élő anyag igen sérülékeny, így védenünk kell az agresszív környezeti hatásoktól, hogy hosszan élvezhessük szépségét.

Hogyan védjük fa tárgyainkat, hogy azok sokáig szépek maradjanak?  

A fafelületek előkészítése A favédelem és a lazúrozás megkezdése előtt csiszoljuk simára a fa felületét, ne legyen szálkás, göcsörtös. A hiányokat, repedéseket töltsük ki fatapasszal, fa gittel vagy folyékony fával. Csiszoljuk, hogy homogén, egyenletes felületet kapjunk. Ügyeljünk arra, hogy a hiányzó részeket szín azonos anyaggal pótoljuk! A fa csiszolása mindig szálirányban történjen! Az így kapott felületet töröljük át száraz ruhával!

Fafelületek védelme  A faanyagot megfelelő védelemmel kell ellátni a nedvesség, az UV sugárzás, és az időjárás változásával szemben. A nyers, kezeletlen fát óvni kell a biológiai kórokozók kékgombásodás és faférgek ellen. Alapanyag vásárlás során kérdezzük meg az eladót, hogy a gyártó előzőleg milyen favédő szerrel látta el a faanyagot, és ennek ismeretében válasszuk ki a megfelelő védőszert. A favédő alapozó mélyen beszívódik a fa rostjaiba és azon túl, hogy megfelelő védelemmel látja el azt, a fedőréteg tapadását is jól biztosítja. Vannak olyan típusú favédőszerek, amelyek tűz esetén égés ellen is megvédik a fát, vagy késleltetik az égést.

Beeresztés, pórustömítés A favédő szerek is alkalmasak lehetnek a beeresztésre, ha megfelelően kitöltik a fa Favédelem mesterfokon     pórusait. Amennyiben az anyag kifejezetten igényli a pórustömítést, használjunk inkább erre a célra előállított beeresztő pórustömítő terméket, amely általában olcsóbb, mint az alapozók. A legtöbb pórustömítő termék nem alkalmas a kártevők elleni védelemre, viszont védik a fát az időjárás káros hatásaitól és vízlepergetőek. Beeresztés során ügyeljünk arra, hogy ne telítsük túl a fát, mert az megnehezíti a fedőréteg tapadását!

Lazúrozás Lazúr használatával dekoratív megjelenést adhatunk a fa felületeknek, ezen kívül „konzerválja” a faanyagot, így tartós védelmet biztosít a környezeti hatásokkal szemben.

Vékonylazúr Különösen alkalmasak – nem mérettartó – kültéri tárgyak bevonására, mivel rugalmas filmréteget képeznek a fafelületen. Mélyen beívódnak a faanyag rostjaiba, és tartós bevonatot képeznek a megfelelő védelemmel ellátott fa felületeken. Kiemelik a fa erezetét, természetes hatás biztosítva.

Vastaglazúr Használatuk mérettartó faszerkezethez ajánlott. Tömörebb réteget képzenek a felületen, így hatékonyabban védik a faanyagot. Felvitelük után a fa sima tapintású, így könnyen tisztítható.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader