Fémtárgyak újragondolva

A korábban falusi környezetben élő emberek szinte alig termeltek szemetet, míg manapság a városban lakók annyi szemetet termelnek, hogy komoly nehézséget okoz azt feldolgozni. Ezért is nagyszerű dolog a hulladék újrahasznosítás, mert ezáltal a környezetet is védjük. Kevesebb fát kell kivágni, kevesebb ércet kell kibányászni, ezáltal lassíthatjuk a föld erőforrásainak kimerítését. Szerencsére hazánkban is egyre több környezettudatos ember van, aki külön gyűjti az üveg, a papír és a fém hulladékot. Ezeket a hulladékká váló anyagokat feldolgozásuk során újra alapanyaggá alakítják és felhasználják. Így tehát a környezetbe kerülő szemét mennyisége is csökken, melynek lebomlása a fémek esetében akár több évtized is lehet.

Van azonban más módja is a fém hulladékok újrahasznosításának, amikor a hulladékot nem bezúzzák, hanem új tárgyakat készítenek belőle.

A környezetvédelem több művészt és designert is megihletett. Könnyen találkozhatunk velük autós roncstelepeken, fémhulladék lerakóban, vagy akár lomtalanítás során, ugyanis műalkotásaik elkészítéshez ezeken a helyeken szerzik be a szükséges „alapanyagokat”. Az általunk hulladéknak tartott anyagokat szétszerelik, vágják, hajlítják, csavarozzák, hegesztik, mígnem elkészül az új tárgy. Több művész olyan tárgyakat is készít, amelyek a hétköznapi életben is használhatóak: sörös dobozból, üdítős kupakokból vagy más fém hulladékból ékszereket, ruházatot, ruházati kiegészítőket, vagy akár rendszámtáblából női táskát, pénztárcát. Vannak olyan művészek, akik a szeméttelepre szánt fém hulladékból (pl. autóalkatrészekből, kidobott csavarhúzókból, villáskulcsokból) dísztárgyakat, szobrokat készítenek, így tehát ahelyett, hogy a környezetet terhelnék, egy-egy kiállításon gyönyörködhetünk bennük, vagy akár otthonunkba is vásárolhatunk néhány ilyen kiegészítőt.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader