Gyerekbarát színek

Ma már nem él olyan erősen az a régi hagyomány, miszerint az újszülött kislányok csak rózsaszín, a kisfiúk pedig kizárólag világoskék babaruhát kapnak. 

A festékek A fehér falak helyett kezdetben használjunk inkább pasztellszíneket a gyerekszobában, nagyobb korú gyerek szobáját pedig már festhetjük erősebb, intenzívebb árnyalatokkal. A kedvenc mintákkal, mesefigurákkal, színes bordűrökkel pedig egyszerűen varázsolhatunk vidám hangulatot a gyerekszobába. 

 

A nemek megkülönböztetésének módja változni látszik, ám a színek szerepe a nemek közötti eltérés kifejezésében soha. Valójában nem is kell, hiszen nincs ezzel semmi baj. Egy kislány, amíg világ a világ más színt szeret és választ majd, mint egy ugyanekkora kisfiú. A színekhez való vonzódás, a kedvenc szín pedig beférkőzik a gyerekszobákba is, a színek egyértelműen utalnak arra, hogy kik lakják a helyiséget.

A gyerekek három-öt éves koruk körül kezdik tudatosan felfedezni környezetüket, ekkor már igényük is van annak formálására is. Éppen ezért ebben a korban érdemes igazán ráerősíteni a szoba „nemi jellegére”. Egy kicsi lány szobájának természetesen már tartalmaznia kell olyan jellemző színeket, bútorokat, díszeket, amelyek megkülönböztetik enteriőrjét egy kisfiú szobájáétól. Ezzel együtt a fal színét is érdemes úgy megválasztani, hogy az illeszkedjen a gyermek egyéniségéhez, ízléséhez és addig kapott identitását, személyiségfejlődését sem zavarjuk össze vele. Ugyanakkor a színválasztás térformáló hatásáról sem feledkezhetünk meg a gyerekszoba színének kiválasztásakor sem. A helyiség mérete, tájolása, bevilágítottsága, belmagassága, falainak mérete, arányai mind-mind befolyásolják a színárnyalat és minta, dekor választást.

Ha például a teret optikailag növelni szükséges, ugyanakkor több színárnyalatot szeretnénk használni, a színek kombinálása során a sötét színeket érdemes alul, míg a világosabbakat felül alkalmazni. A két árnyalat között pedig bátran használhatunk vidám mintázatú bordűrt, színcsíkot. Ezáltal tágabb térérzetet kapunk, mégsem kell lemondanunk a lurkó kedvenc színeinek kombinációjáról. Különösen fontos, hogy a festék, amellyel a gyerekek szobáját festjük egészségre ártalmatlan, és strapabíró legyen. A ma kapható modern festékek már zömmel olyan alapanyagokból készülnek, amelyek nem károsak a szervezetre és lemoshatók, így a kis művészek ceruza vagy zsírkréta-rajz próbálkozásai sem okoznak maradandó kárt a falon és szüleik pénztárcájában sem.  

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader