Hogyan válasszunk festéket?

Amikor az ember nekilát otthona felújításának, sok utánajárással és keresgéléssel jár, mire sikerül kiválasztani a megfelelő terméket, amit a falra festhetünk. Sokan úgy gondolják, hogy vesznek egy-két vödör 15 vagy 16 literes festéket és azzal majd kifestik az egész házat, úgyis jó lesz. Azonban a festékgyárak nem véletlenül rendelkeznek ilyen széles termékkínálattal. Minden felületre és helyiségre kifejlesztettek olyan festékeket, melyek a legjobban megfelelnek a megadott elvárásoknak.

Vásárlás előtt érdemes egy listát készíteni azokról a helyiségekről, melyeket szeretnénk új bevonattal ellátni és gondoljuk végig, hogy a felületnek milyen hatásokkal kell megbirkóznia, ill. milyen elvárásunk van a termékkel kapcsolatban.

Az egyik helyiség, ahová nem mindegy, hogy milyen terméket használunk, az a gyerekszoba. Az itt alkalmazott bevonatoknál fontos szempont, hogy környezetbarát legyen, valamint a festés után ne párologjanak belőle veszélyes anyagok. Ha egy kicsit nagyobb a gyermek, akkor olyan festéket érdemes választani, ami ellenáll a száraz, és esetleg a nedves dörzsölésnek is, mivel játék közben óhatatlanul összekoszolhatják gyermekeink a falat.

A nedves helyiségekben is ajánlatos a gyártók által ide kifejlesztett termékeket választani. A konyha és fürdőszoba levegője folyamatosan magas páratartalmú, mely kicsapódhat a falra. Ezen a nedves felületen a penészgombák hamar megtelepedhetnek, így nem árt mosható festéket választani, amiről a vizet könnyen letörölhetjük, de a legjobb, ha a termék tartalmaz penészgátló adalékot is, mellyel megóvhatjuk festett falunk szépségét.

A lakás többi helyiségébe, ahol a falfelület nincs kitéve erősebb fizikai és kémiai hatásoknak, választhatunk a gyártók által kínált hagyományos fehér diszperziós festékekből, melyekből színező paszták segítségével bár-milyen árnyalatot előállíthatunk pasztellszínekben. Ha erősebb, határozottabb megjelenést szeretnénk otthonunk helyiségeinek, akkor a gyárilag, előreszínezett falfestékek bőséges palettájáról választ-hatjuk ki a számunkra legjobban megfelelő színt.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader