OTTHON A KERTBEN – MERT SZERETJÜK A FÁT! A KERTI BÚTOR-ÁPOLÁS TITKAI

A fa természetes úton növekedett, szerves anyag, ezért sejtes szerkezeti felépítése van – és speciális kezelést, felújítást igényel. A kertben, szabadtéren elhelyezett, beépített faszerkezet, kerti bútor mindenképpen védelmet igényel. A mindennapi használattól ugyanis elkoszolódik, az eső, a nap kiszívja, kiégeti és elszínezi. Hogy sokáig örömünket leljük kerti bútorainkban, meg kell óvnunk az időjárás viszontagságaitól.

A felújító kezelést ajánlott már a kerti szezon után, ősszel elvégezni, így a következő szezonra tökéletesen kiszárad, nem friss és érzékeny bevonattal kerül ki a bútor a Napra.

Magyarországon a legsűrűbben használt faféleségek, amelyeket kültéren is felhasználunk, a fenyőfélék, leggyakrabban erdei fenyő, vörösfenyő vagy lucfenyő. Ezek puhafák, amelyekre a különböző környezeti hatások intenzíven hatnak. Jellemzően hamar felveszik-leadják a nedvességet a környezetből, amelyet a lazúrok nem tudnak követni, ezért sűrűn, három-ötévente kell kezelni a fenyőből készült kerti bútorokat vagy más kültéri felületeket. Akácnál, bükknél, tölgynél ez az idő ugyanazzal az anyaggal kezelve a duplája is lehet, mert ezek a fák nem olyan porózusak, nagyon tömör szerkezettel rendelkeznek, és kevésbé érzékenyek a levegő páratartalmára.

Manapság divat a natúrfa vagy az enyhén színezett lazúrok használata, amelyek jól engedik érvényesülni a fa természetes erezetét, esetleg a fenyők világos színei helyett egy-egy egzotikus fa (például teak) hatásának hozzáadásával.

Kültéren nem érdemes sötét színeket használni a Nap miatt, nehogy a kerti bútor túl gyorsan felmelegedjen – ugyanis a nagyon sötét színeknél, például egy többször festett diónál a felületek összegyűjtik majd a napfényt. Magát az anyagot átmelegítik, amely elérheti akár a hetven-nyolcvan fokos hőmérsékletet is, amely nem csak kellemetlen mondjuk egy kerti pad esetében, de a fa élettartamára sincs kedvező hatással: magas hő hatására extra száradás következik be, az egykor élő anyag gyorsan elkezd zsugorodni a gyors vízpára-leadáskor.

A különböző kül- és beltéri festékek mind tartalmaznak UV-álló adalékot, a lazúrokban lévő pigment pedig plusz védelmet biztosít, amely a színtelen kezelőanyagokban értelemszerűen nincs benne. Ezért a színtelen vagy a nagyon világos felületeket nem javasoljuk kültérre, nagy felületre, mert kevésbé tartósak. A legtöbb fényt a fehér lazúr veri vissza, de a legtöbben ennél határozottabb hatást keresnek. A polcon lévő színeink mellett színkeverő gépeinken vízbázisú Lazurán Extratartós lazúrból és krémlazúrjainkból ma már nyolcvan gyönyörű színt kínálunk: kérésre akár lilát, kéket, zöldet is készítünk.

Kültéri alkalmazásnál tehát figyelembe kell venni a színek választásánál a felület funkcióját és fény-árnyék pozícióját a minél tartósabb favédelem érdekében.  

 

Hogyan küzdjünk hozzá?

A fa természetes szépségének kiemelése nagyon fontos, a munkák megkezdése előtt ezért ajánlott a rossz állapotban lévő felületet lecsiszolni. Léteznek különböző paszták tapaszok a hiányzó felületek pótlására, de ezek festés után meglátszanak, kicsit más árnyalatú lesz ott a festés. Ezért kisebb hibák esetén ne korrigáljanak, hagyják meg a kitört csomót, apró hibát így lesz a legszebb a végeredmény.

Lazúrozás előtt érdemes gombaölő adalékú faanyag-védelmet használni, amely megelőzésre és kezelésre (gombák, penészfélék, farontó rágcsálók, szú stb. ellen) egyaránt kiváló. Az erősen fűrészelt, csiszolatlan anyag sokat felvesz az alapozóból, ezért azt Lazurán Félolajjal vagy Lazurán Lenolajkencével kezeljük. majd egy órán belül száraz ronggyal törüljük le a felesleges olajmennyiséget a felületről. A rétegek (elvitele között tartsuk be a csomagoláson feltüntetett száradási időt!

A varázslat:

A kerti bútorokon érdemes vastaglazúrt használni, hogy a víz leperegjen róla. Az első réteg lazúr tellett-ja a finom rostokat, kicsit érdessé teszi a felületet, ettől nem kell megijedni: csiszoljuk le, ügyelve arra, hogy a szín ne sérüljön meg és homogén maradjon! A második rétegnél már megjelenik a selyemfény és a kártyán látható szín. Ha még intenzívebb hatást szeretnénk, egy harmadik réteget Is felvihetünk – ez után már külön lakkozni vagy másképp kezelni nem szükséges. A lazúr ideális választás, ha a fát úgy szeretnénk megvédeni, hogy minél természetesebb meg-jelenésű maradjon. Ha így figyelünk bútorainkra, szépségükkel hálálják meg a törődést!

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader