Két világ határa

Afotó: hofez; orszagalbum.huz otthon megnyugtat, kikapcsol és rengeteg pozitív emléket ad. De erre csak akkor képes, ha tökéletes, ha a legapróbb részletek is a tulajdonos igényei szerint alakulnak. És persze igaz ez a kerítésre is, hiszen ez az első dolog, amit hazaérve észreveszünk. Ha ez romokban hever, akkor az otthon sem lesz a nyugalom szigete. Azonban ha különleges megoldás keretezi a házunkat, akkor már az első pillantás öröm lesz.

A különleges megoldások egyik legjelesebb képviselői a székelykapuk. Ezek a fából készí tett, gazdagon díszített műremekek évtizedek óta fellelhetőek Erdély településein, de Magyarországon is igen elterjedtek

De mégis mi teszi őket ennyire népszerűvé?

A székelykapuk a múltról mesélnek. Bennük megtalálhatóak elődeink történetei, emlékei és szokásai. Ezek a különleges építmények egytől egyig a gyökereinkre irányítják a figyelmet, hiszen minden motívumnak megvan a maga jelentősége. Mindezeknek köszönhetően kivételes díszei minden egyes otthonnak, szemet gyönyörködtetőek, és egytől egyig kiváló mesteremberek munkái.

És természetesen kiválóan betöltik a szerepüket!

A kint és a bent határai, leválasztják a saját birodalmat. Általában két részből állnak, a kiskapu az emberek, a nagykapu a szekerek számára készült – eredetileg. Ezeket a szemöldökgerenda köti össze, aminek köszönhetően kialakulhat a tökéletes egység.

De a székelykapuknak üzenethordozó értékük is van!

A népi hiedelem a kapuknak bajelhárító szerepet tulajdonított, hiszen megóvták az otthont, biztonságossá tették a családi fészket. A boszorkányok rontásai és a gonosz szellemek messze elkerülték a házat, hiszen a kapu megakadályozta, hogy bejussanak.

Mára már a magyar etnikum identitásának jelképei lettek a székelykapuk, sok család kifejezetten ezért tartotta meg őket a román lakta vidékeken.

És a megfelelő ápolásnak köszönhetően hosszú évekig díszíthetik az otthonokat!

Ezekről a műremekekről ugyanis gondoskodni kell, a fát le kell kezelni, hogy hosszú évekig ellenálljon az időjárás viszontagságainak. Ebben nyújthat segítséget a lazúr festék, aminek köszönhetően a kapuk sokáig az otthon részei lehetnek – őrt állva, az otthon nyugalmát védelmezve.

 

fotó: hofez; orszagalbum.hu

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader