Keverem-kavarom MILYEN SZÍN LEGYEN?

A színek fontosságára, hangulatunkra, közérzetünkre gyakorolt hatására azt hiszem, nem kell kitérnünk, ezzel mindenki tisztában van. Manapság a lakberendezésben, enteriőrök kialakítása során már előszeretettel és egyre bátrabban használjuk a színeket, színkombinációkat a berendezési tárgyak, kiegészítők, lakástextilek és egyéb dísztárgyak esetében.

A fal színével kapcsolatban azonban még van mit tanulni, mert bizony hazánkban a jól megszokott fehér még mindig az élen jár, ha falfestésre kerül a sor. Pedig a berendezéshez, a helyiség funkciójához és persze fénybeli és méretbeli adottságaihoz igazodó színes fal nagyon látványos és stílusteremtő lehet. A színek és árnyalatok lehetőségei pedig már végtelennek mondhatók, hiszen több lehetőség közül válogatva hozhatunk létre az ízlésünknek, igényeinknek leginkább megfelelő árnyalatot. Mára már több színkeverési lehetőség közül választhatunk, attól függően, hogy mi az elképzelésünk, igényünk, no és mint oly sok területén az életnek, a pénztárcánk vastagsága itt is számit.

 

Színezés színezőpasztával

Ez leghagyományosabb és legismertebb módszere a kívánt szín kikeverésének. A sok alapszínben és árnyalatban kapható színezőpasztákkal a fehér festékhez adagolva könnyen hozhatunk létre halvány és közepes pasztell árnyalatokat. Nagyon fontos azonban odafigyelni a színezőpaszta fokozatos adagolására, az arányokra, mert a túladagolt pasztával kikevert színt módosítani, visszahalványítani az elképzelésünk szerinti színre nehézkes és körülményes feladat. Járjunk el tehát óvatosan, ha magunk vállalkozunk a falfesték kikeverésére, és minden árnyalatfokozat után végezzünk festéspróbát, és azt hagyjuk is kicsit megszáradni a felületen, hiszen csak így mutatkozik meg a színkeverék valódi színe. Megfelelő odafigyeléssel biztosan elérjük hőn áhított célunkat. A pasztás színkeverés költséghatékony, pénztárcakímélő megoldás, ám hátránya, hogy kétszer ugyanazt a színt szinte lehetetlen kikeverni.

 

Színezés gyárilag kikevert festékkel

Néhány éve már egyre nagyobb választékban szerezhetőek be a szaküzletekben a gyárilag készre kevert színes falfestékek, amelyek praktikus, gyors és egyszerű lehetőséget nyújtanak falaink színezésére, ha éppen a kapható színben és árnyalatban gondolkodunk. Manapság már számtalan márka, minőség és szín közül tudjuk kiválasztani a nekünk leginkább megfelelőt. Az intenzív, élénk színek ezzel a megoldással megfizethető áron hozhatók létre, és nem okoz gondot a munka közben kimerült készletek ugyanazzal a színnel való pótlása sem.

 

Színezés számítógépes színkeveréssel.

A legkorszerűbb és igazán igényes módszer, ha a kívánt árnyalatot bizonyos üzletek szolgáltatásaként igénybe vehető számítógép vezérelte, precíz festékkeverő géppel végeztetjük el. A lehetőségeknek ez esetben valóban csak a fantázia szabhat határt, mert a computer segítségével mondhatni a szivárvány minden árnyalata létrehozható. Az árak nagyban függnek a színtől, de például a halvány árnyalatok előállítási ára már-már vetekszik a pasztával kikevert festék költségeivel. Legnagyobb előnye színválasztás szinte korlátlan lehetősége, és ha kevésnek bizonyul a festék, nem okoz gondot éppen ugyanazt az árnyalatot ismét előállítani.

 

Jó tudni

A számítógépes színkeverés általában nem egyszerűen fehér falfestékből történik. Komoly színkeverő rendszer segít a megfelelő színek előállításában úgy, hogy az alap, úgynevezett BÁZIS festékeket, színeznek rendkívül jó minőségű, speciálisan erre a célra kifejlesztett színezőpasztákkal. Általában 16 alap színezőpasztával dolgoznak a rendszerek, de létezik 32 darabos változat is. A bázisfestékek rendszerenként változnak, van olyan rendszer, amely három, de van olyan is, amelyik akár még több bázist is használ. Ezekben vagy csak a fehér pigmentek mennyisége változó, de van olyan is, hogy eleve színesek pl.: sárga, amelyből különböző sárga narancssárga stb. színárnyalatokat lehet előállítani. A megfelelő receptúrát egy számítógépes szoftver adja meg egy professzionális színkód alapján. Ezt megjegyezve, bármikor újra keverhető a kívánt színárnyalat.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2010. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat megtekintheti IDE kattintva.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader