Kezdjük az alapoktól

Grofcsik Györggyel egy konferencián találkoztam, ahol mindkettőnk munkája szóba került a beszélgetésünk során. Már akkor felhívta a figyelmemet arra, hogy tapasztalata szerint sokan csak a látványos és felületes felújítást végzik el otthonaikban. Később döbbennek rá, hogy ez a drágább megoldás, mert a felületes megoldások később a lakás használhatóságát erősen korlátozzák. Például kifestik a lakást, de a vezetékeket nem cserélik ki a falban, ezért a mosógépet, és a klímát, esetleg az elektromos sütőt nem lehet egy időben használni, mert nem bírja a hálózat. Az ilyen esetek néha csak a lakástűz után válnak érthetővé.

 

Sokat spórolhatnak azon, ha a felújítás, vagy lakásvásárlás előtt, konzultálnak a szakértővel, esetleg elviszik a kiszemelt lakásba, és nem akkor kezdenek otthon utánanézni, amikor már nincs idő a megfontolt döntésre. Egy szakember sok olyan mozzanatot, árulkodó jelet, repedést is felfedez, amely egy, a lakás beosztását, tájolását, bútorozhatóságát vizslató vásárló nem lát meg.

Úgy tudom, hogy többek között társasházak szerkezeti felülvizsgálatát és felújítását végzed. A régebben épült családi házak állagát is érdemes felülvizsgáltatni?

Igen. Egy öregebb lakóépület esetében érdemes már szakemberrel (statikussal, tartószerkezeti szakértővel) konzultálnunk, mielőtt nekilátunk az épület, vagy az otthonunk felújításának. Lakóépületek esetében célszerű beruházási programot készíttetni, ahol az egyes szerkezetek állagát, használhatóságuk mértékét, javításuk mikéntjét, és várható költségeit is meg lehet becsülni. Ezzel sok többletmunkát, illetve a nem várt költségeket is ki lehet küszöbölni. Ezek a vizsgálatok hosszútávon kifizetődők, ugyanis ha a felújítás után derül fény szerkezeti hibákra, akkor minden munka felesleges volt és kezdhetjük elölről.  

Az épületek állagának vizsgálatához, az épület diagnosztikához, roncsolásos, és roncsolás mentes vizsgálatokat lehet, és kell végezni.  A rendeltetésszerűen használt lakóépületek szerkezeteinek vizsgálatához elsősorban roncsolás mentes eljárásokra van szükség.  A bauxit beton szerkezetek vizsgálatánál, ahol jellemzően oszlopokat, és gerendákat kell vizsgálni – Schmidt-féle kalapácsot alkalmaznak, amely a beton felületi tömörségéből következtetett annak szilárdságára. Vannak olyan épületek is, amelyek vizsgálatához röntgen berendezés szükséges.

Megröntgenezni egy épületet? Hogyan kell ezt elképzelni, és milyen szerkezethez szükséges ezt alkalmazni?

Még ma is sok a salakbetonból épült ház. A salak a vas- és acélgyártás melléktermékeként hatalmas mennyiségben állt egykor rendelkezésre. Az ebből készült salakbeton épületek építése idején az épületekben csak vezetékes világító gáz volt, azóta több közművet is elhelyeztek, például, vízvezetéket, csatornát, villanyt. A salakbeton a víz hatására duzzadni kezd, kiválik belőle a kén, a vízzel egyesülve kénsavat alkot, amely akár 5-10 éven belül korrodálja a betonba ágyazott vasakat. Az ilyen épületek szerkezeti vizsgálatához, – ahol jellemzően födémet kell vizsgálni – röntgen berendezéseket alkalmazunk.

Ha jók az információim, akkor régi bérházak függőfolyosóinak ellenőrzését szak értőként végzed és a javításukra egyedi eljárást dolgoztál ki.

2000-ben kaptam meg a magyar mérnöki kamarában a szakértési jogosultságot, illetve 2002-ban lettem felelős műszaki vezető, és 2003-ban felsőfokú műszaki ellenőr. 2000-óta foglalkozom függőfolyosó felújítással.  Az elmúlt időszakban javítottam kővarrással természetes kő konzolos, kőlapszerkezetű folyosókat, valamint acél gerendák közötti tégla hossz, és keresztboltozatos, valamint acél-gerendák közötti vasbeton szerkezetű folyosókat is. Az elmúlt időszakban sikerült olyan eljárást kidolgozni, hogy a folyosók valamennyi rész elemét, (perem gerenda, vasbeton lemez, „I” tartókonzol), ki tudom cserélni az elemeket annak ellenére, hogy nem bontom el a korlátokat, nem állványozom fel az épületet, és a javított szakasz is mindig használható, tehát minden lakás mindig megközelíthető. Ha bármilyen kérdése lenne az otthonának szerkezeti felújításával vagy ellenőrzésével kapcsolatban, kérdezze Grofcsik György építőmesteri szerkezeti illetve tartószerkezeti szakértőt az info@falpiller.hu  e-mail címen!

DTJ 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader