Nem mind arany, ami fénylik!

A penészgomba az élővilág nélkülözhetetlen tagja, hiszen fontos szerepe van az elemek körforgásában, az anyagok lebontásában. Egyes típusai különösen kedveltek – gondoljunk csak a kiváló borok előállításához vagy a különleges sajtok elkészítéséhez szükséges nemes penészre. 

Azonban nem mind arany, ami fénylik!  

Vannak penészgombák, amik különösen nagy bosszúságot okoznak. A lakásban elterjedő fajta ugyanis bontja az építőanyagokat, a festékek, a tapéták, a faanyagok és a különböző textíliák épségét is veszélyeztetik. Rendkívül kedvezőtlen körülményeket okoznak, és természetesen az ingatlan piaci értékét is rontják.

Az egészségre is károsak!

A penész számos egészségügyi kockázatot rejt, bár tény, hogy nem mindenki számára ugyanolyan veszélyes. A levegőben szálló spórákat – ha akarjuk, ha nem – belélegezzük, és ez hatással van a szervezetünkre. Ezek erőteljesen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, valamint a bőrt és torkot is.

Az érzékenyekre nagyobb veszélyek is leselkednek!  

Számukra a penész komolyabb légzőszervi megbetegedést is okozhat, hatására akár asztma is kialakulhat. A legyengült immunrendszer esetében pedig a kisebb probléma is fokozódhat.

Éppen ezért mindenképp kerülni kell a penész elterjedését!  

A penész a meleg, nedves helyeken érzi jól magát, a téli fűtésszezonban gyakrabban jelenik meg. Bár ma már remek vegyszerek és kiváló házi praktikák léteznek a kezelésére, mégis érdemesebb megelőzni a problémát – hiszen így magunkat és a környezetünket is megkímélhetjük a takarítás nehézségeitől.

Szellőztessünk rendszeresen, napi szinten. Így megakadályozhatjuk, hogy túl magas legyen a páratartalom, és ezáltal a penész kialakulásának is gátat szabhatunk. Az építkezés során ügyeljünk a megfelelő szigetelés kialakítására, hiszen ez is segíthet a „mindennapos” harcban.

És persze fokozottan ügyeljünk a vizes helyiségekre!  

A fürdőszoba, illetve a mosdó különösen veszélyeztetett, hiszen itt alapból is sokkal magasabb a páratartalom. Ezek a helyek nehezen száradnak ki, így gyakran megjelenik a penész a falon, a csempéken és a tömítéseken. Tegye Ön is egészségessé az otthonát, és akadályozza meg a penész kialakulását! Szellőztessen, ügyeljen a páratartalom mértékére, és tegyen az élhető környezetért!

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2016. tavaszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader