OTTHONOK ÁLMODÓJA Interjú Varga Anikó lakberendezővel

Varga Anikó
lakberendező
weboldal: www.van-interior-design.com
email: hello@van-interior-design.com

 

A lakásfelújítások szenzonjának de­rekán, magazinunk lakberendezési szakértőjével, Varga Anikóval be­szélgettünk szakmáról, inspirációkról.

Miért pont ezt a pályát választottad magadnak, mi inspirálta lakberendezői karrieredet?

Mindig is vonzott ez a szakma, lenyűgözött, ahogy egy idejétmúlt otthonból palotát ké­pesek varázsolni a különféle lakberendező műsorokban. Persze édesanyám lakberen­dezési magazinjai is nagyban inspiráltak, mindig szívesen lapozgattam őket, érde­keltek az aktuális trendek és a különböző stílusok. A szobámat is nagy örömmel ren­deztem át újra és újra, így számomra nem volt kérdéses, hogy ezzel szeretnék foglal­kozni.

Hol tanultad meg a szakmát? Szükség van-e ehhez a pályához képesítésre vagy elég a jó ízlés is?

A Junior Art Center Lakberendező Iskolá­ba jártam, amit tavalyelőtt végeztem el és az év hallgatója címet is nekem ítélték oda. Ez az iskola nagyjából egyidős a hazai lak­berendező szakmával, így véleményem szerint, a legjobb a hazai lakberendezési képzések közül. Junior Art Center szoros kapcsolatban áll a Lakberendezők Orszá­gos Szövetségével, jól képzett egyetemi tanárok oktatnak, ami megkönnyíti a pályán való elindulást.

Természetesen a jó ízlés a szakma alap­feltétele, de megfelelő képesítés nélkül ki­zárt az olyan terv készítése, ami megfelel minden elvárásnak és előírásnak. Fontos, hogy a tervek ne csak esztétikusak, de megvalósíthatóak és funkcionálisak is le­gyenek. A lakberendezés nem csak abból áll, hogy színeket, anyagokat és formákat párosítunk egymással, hanem komplett tereket hangolunk össze és alakítunk át használhatóvá. Szintén a szakma része a pontos műszaki rajzok készítése, melyek alapján a kivitelezők (pl.: festők és tapé­tázók, kőművesek, burkolók, asztalosok, stb.) később megvalósítják a megálmo­dott enteriőröket.

A lakberendezők csupán a tervezés­ben vagy a kivitelezésben is részt vesznek?

A tervezés több szakaszból áll, aminek opcionális része a kivitelezésben való részvétel. Nem minden megrendelő tud megbirkózni azzal a feladattal, hogy ös­szehangolja a kivitelező szakemberek munkáját. Sokszor nem tudják pontosan elmagyarázni az igényeket, így a lakbe­rendező segítségével számos bosszú­ságtól óvhatjuk meg magunkat. Olyan is előfordul, hogy a kivitelezés során nem várt probléma merül fel, ami a tervek mó­dosítását igényli. Ezt jobb, ha a lakberen­dező végzi el, aki kompletten ismeri az adott projektet.

A lakás- vagy házfelújítások mellett milyen egyéb munkákkal foglalkozik / foglalkozhat egy lakberendező?

Egy lakberendező megfelelő képesítés­sel közületeket, például: üzleteket, étter­meket, kávézókat, irodákat vagy éppen kiállítási standokat is tervezhet. Eddigi egyik legnagyobb kihívás volt számom­ra a Miele standjának megtervezése, ami a 2017-es Konyhakiállításon volt látható. Rövid határidő alatt kellett nagyon pontos tervrajzokat készíteni a kivitelező csapat szorított az idő. A stand tervezése során feltétel volt, hogy olyan végered­mény szülessen, amit más kiállításon is újra össze le­het állítani. A megrendelő elégedett volt a végered­ménnyel, így a Konyhaki­állítás mellett a Constru­mán is megjelent a stand.

Kinek javaslod, hogy lakberendezőhöz for­duljon?

Mindazoknak, akik komoly és összetett felújítás előtt álnak és nincs pontos el­képzelésük arról, hogy mit szeretnének vagy nincs idejük rá, esetleg nem annyira magabiztosak a saját ízlésükben. Minden­képp olyan lakberendezőt válasszunk, akinek láttuk a referenciáját és azo­nosulni is tudunk vele. A lakberendező és a meg­rendelő kapcsolata a bi­zalomra épül. Olyan szak­embert keressünk, akinek bízunk a véleményében és abban, hogy a legesz­tétikusabb és legélhetőbb teret szeretné számunkra megálmodni.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

Legutóbbi munkám egy kiadásra szánt belvárosi lakás volt. Ez a felújítás rendkívül nagyszabású volt, szinte a nulláról épült újra az ingatlan. A meg­rendelő egy olyan egye­di szálláshelyet szeretett volna – főleg külföldi turis­ták számára biztosítani – , ami egyediségével kitűnik a hasonló lakások közül, ugyanak­kor hamisítatlan budapesti élményt nyújt a látogatók számára, mind­ezt minőségi köntösbe burkolva. Értem ezalatt, hogy a legtöbb bú­tor és berendezési tárgy a ma­gyar iparhoz és népművészethez kötődik. Így lehetett például egy Csepel gyártmányú varrógépből mosdóállvány, honvédségi ládá­ból dohányzóasztal, bontóasztal­ból és varrodai műhelyszékekből étkező. Az asztal felett egy egye­di készítésű gerendalámpa függ, melyen szénszálas antikizzók sora biztosítja a kellemes légkört. A fürdőszoba különlegessége a kis földalatti mintájára készült met­rócsempe burkolat, ami rendkívül izgalmassá teszi a teret. A háló­szobában lévő, felújított lemez­szekrények némi csiszolás, festés és lakkozás után igazán egyedi külsőt kaptak. Azért is volt különle­ges ez a munka számomra, mert személyesen is részt vettem a leg­több munkálatban, így a végered­mény igazán a szívemhez nőtt.

Sok hasonlóan izgalmas és sikeres munkát kívánunk neked a magazin munkatársainak nevében.

DTJ

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader