A FEHÉR HÁZ SZERB OSZLOPAI

A Szerbiai Venčac hegység már évszázadok óta híres az itt található mészkő és márvány kiváló minőségéről. Az innen származó alapanyagok számtalan épületet tettek kifinomulttá, egyedivé és ellenállóvá. Az itt található 98%-os extra fehérségű kalcium-karbonát miatt választották a washingtoni Fehér Ház építéséhez az innen bányászott mészkövet.

A Fehér Ház 16 oszlopát faragták ki a szerbiai bányában, valamint készítettek egy 17. „tartalék” oszlopot is arra az esetre, ha a szállítás közben bármelyik oszlop megsérülne. A tartalék oszlop felhasználására nem volt szükség, így az a mai napig a mészkőbánya bejáratánál áll.

 

A kedvező ár-érték arányú festék előállítása

Venčac hegység bányái biztosítják az alapanyagot a szerb festékgyáraknak is, akik az innen kitermelt mészkövet felhasználva gyártják termékeiket. A festékek fehérítésére a gyártók titán-dioxidot használnak, mely köztudottan egy nagyon drága alapanyag. Minél fehérebb kalcium-karbonátból készül egy festék, annál kevesebb titán-dioxidot szükséges hozzáadni. Így a Venčac hegység közelében lévő festékgyárak nagyon szerencsés helyzetben vannak, mivel rendelkezésükre áll a világon egyedülálló 98%- os fehérségű mészkő, így csak minimális fehérítőanyagra van szükség.

Költséghatékony megoldás, ha a festékgyár saját bányával rendelkezik, mert így az egész termelési folyamat egy kézben összpontosul, csökkentve ezzel a költségeket és a minőségi alapanyagok felhasználásával rendkívül jó ár-érték arányú termékek előállítására nyílik lehetőség. 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader