ÍGY ÁLL FALÁNAK A FEHÉR

Az elmúlt években nagyon népszerűek lettek a színesebbnél színesebb megoldások a falakon. Pedig sok lakás, adottságaiból adódóan, előnyösebbnek tűnhet fehér színű falakkal. Jól megválasztott textúrákkal, anyagokkal a fehér szín harmonikus, otthonos hangulatot adhat a helyiségeknek.

A fehér szín a tisztaság és a fény jelképe. Lakberendezésben tartós népszerűsége egyszerűségében rejlik. A minimál stílus kifejezője. Fehér falak használatakor a lakberendezés, a bútorok, kiegészítők megválasztásának teljes színszabadsága lehetséges, bátran használhatunk színes bútorokat, kiegészítőket. Ettől a fehér fal még inkább érvényesül, világos, tágas tér érhető el használásával és kombinálásával.

Fehérre festett belső falaink tiszta, világos felületet adnak, ez a kicsi, félárnyékos-árnyékos helyiségek esetén igen előnyös. Nagyobb terek esetén kevésbé kedvelt a mai széles színválaszték mellett, pedig sokkal nagyobb szabadságot ad, mint egy kötött színű szobafal. A fehér fal nem ad olyan megkötést, mint a színes fal. Csakis egyedi ízlésünk szabja meg milyen stílusú padlót, bútort, textíliát, kiegészítőt választunk. Klasszikus stílus, romantikusabb, gazdagabb díszítettségű berendezés, vagy a minimál stílus letisztult, geometrikus formái, motívumai, mind-mind megállják a helyüket a fehér fal mellett, sőt még akár keverhetőek is a különböző stílusok jegyei.

Kombináljunk fehérrel

A fehér színt bármely másik színnel kombinálható, de ebben az esetben is érvényes a lakberendezésnek az a szabálya, hogy ha harmonikus egység érdekében legfeljebb három színt alkalmazzunk egy belső térben – de a kiválasztott színek különböző árnyalatait bátran használhatjuk. Attól sem kell tartani, hogy a fehér fal mellett további fehér színű berendezés hideg vagy steril hatást kelt, hiszen megfelelő textúrák megválasztásával lággyá, bensőségessé tehető az összhatás.

A fehér színt kék színnel kombinálva kelet-mediterrán stílus alakítható ki. Hideg típusú színek ellenére a tengerpartra, a mediterrán építészeti stílus életérzését idézhetjük fel.

A fehér és piros kombinálásával, lendületes, energia dús, bensőséges, akár szenvedélyes közeg érhető el, főleg akkor, ha a piros szín ún. magasfényű változatban van jelen.

A fehér a fekete és/vagy különböző árnyalatú szürke szín letisztult, elegáns hatást vált ki. Ez esetben viszont a színes kiegészítőkkel óvatosan kell bánnunk, mert elvonhatja a figyelmet az eleganciáról.

A fehér és a zöld kombinálásával (bútorok, szobanövények), egyértelműen egy friss, tiszta, természet közeli érzés kelthető, ugyanakkor a zöld szín megjelenítése az otthonos érzetet is nagyban befolyásolja, erre legjobb példa, ha a szobanövények hatására gondolunk.

Sárgával, rózsaszínnel vagy más pasztell színekkel kombinálva lágy és egyben vidám hangulat varázsolható, ideális választás és párosítás lehet gyerekszobák kialakításánál. Fehér fal esetén a lila különböző árnyalatai érzelem gazdag, nőies összhatást eredményeznek.

A fa és a föld színeinek barnás-vöröses árnyalataival vegyítve pedig csodás skandináv világot alakíthatunk ki otthonunkban, ez a fajta főleg természet közeli érzés nappaliban vagy a hálószobában érvényesül leginkább.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2014. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader