Belső terek festése

Az otthonunk falainak védelmére és dekorációjára használt festékek közül sajnos még nem találták fel az „örökéletű” változatot. Léteznek jó minőségű, tartós és ellenálló termékek, de a festett falak felújítása, felfrissítése 3-5 évente esedékessé válik.

 

Saját kezűleg vagy szakemberrel?

Ez részben financiális kérdés, részben pedig függ a felület állapotától és a saját képességeinktől, kézügyességünktől. Szakemberrel festetni mindig nagyobb anyagi beruházással jár, azonban ne felejtsük el, hogy a festőnek ez a szakmája, ért hozzá. Ha menet közben derül ki, hogy a fal állapota nem is olyan jó, mint amire számítottunk, akkor ezeket a problémákat Ő már rutinból meg tudja oldani. Ha biztosak vagyunk benne, hogy csak egy tisztasági festés szükséges, akkor nyugodtan elvégezhetjük a felújítást saját kezűleg is. Egy korszerű festékkel és a megfelelő szerszámok kiválasztásával gyorsan és nagyobb felfordulás nélkül eshetünk túl a festésen.

 

Mikor fessünk?

Otthonunk kifestését az év bármely szakában elvégezhetjük, azonban a legoptimálisabb időpont a festésre a nyár. Ebben az évszakban – a meleg miatt – sokkal gyorsabban száradnak a falak és a festékekből kipárolgó jellegzetes szagokat is sokkal könnyebb kiszellőztetni, mivel nem okoz gondot, ha folyamatosan nyitva tartjuk az ablakokat. Ha nyáron festünk és szakembert bízunk meg a munkával, akkor érdemes jó előre leegyeztetni az időpontot, mert a festőknek ekkor van a „csúcs?- szezon”, így nem biztos, hogy lesz szabad kapacitásuk, ha későn jelezzük igényünket.

 

Mivel fessünk?

 Az, hogy milyen festéket válasszunk, nagyban befolyásolja a fal jelenlegi állapota, a korábbi festékréteg típusa, valamint a helyiség funkciója. A mennyezet festésére használhatunk kifejezetten erre a felületre gyártott festéket, ugyanis ez a felületen nincs nagy igénybevételnek kitéve. a felület. Ezek a termékek általában olcsóbbak és leginkább csak fehér színben kaphatók, mely a helyiségek megvilágítása szempontjából a legjobb választás lehet. Konyhában és fürdőszobában alkalmazzunk mosható, jó páraáteresztő és esetleg penészgátló adalékkal ellátott festékeket. A szobák falainak kifestésére használhatunk előre színezett beltéri falfestéket, vagy a fehér festékeket mi magunk is színezhetjük színezőpaszták alkalmazásával, azonban ebben az esetben csak pasztell árnyalatokat érhetünk el. Ha a fehér falak mellett döntünk, az is tökéletes választás lehet, hiszen a bútorokkal és néhány színes képpel, kiegészítővel feldobva így is hangulatos otthont varázsolhatunk. 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader