Ajtó, ablak újrafestve

A lakásfelújítás során gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni olyan „apróságokról”, mint a nyílászárók felújítása. Talán nem is mindig véletlenül marad ki a felújítandók listájáról, hiszen mindenki jól ismeri az ezzel járó macerát és kellemetlenségeket.

Úgy gondolom, hogy ne a munkával járó kosz és felfordulás lebegjen a szemünk előtt. Gondoljunk bele, hogy mennyivel kellemesebb érzés lesz egy felújított, tiszta ablakon keresztül szemlélnünk a külvilágban történő eseményeket.

A fából készült nyílászárók talán dekoratívabbak, mint a műanyagból készült társaik, viszont a gondos karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig élvezhessük használatukat. Az újonnan beépített felületeknél eldönthetjük, hogy szeretnénk-e megtartani a faerezet által nyújtott dekoratív felületet, vagy egy vastagabb homogén védőréteggel védjük meg az időjárás viszontagságaitól. Előbbi esetben választhatunk a gyártók áttetsző bevonatot képző színtelen, illetve számos természetes színben kapható lazúrokat felsorakoztató termékpalettájáról, még utóbbi esetben az olaj- vagy zománcfestékek választékából szemezgethetünk. Ha már meglévő kezelt felületet szeretnénk felújítani, célszerű az előzőleg alkalmazott technológiát választani, azon belül is a legtökéletesebb eredményt akkor érjük el, ha ugyanazt a terméket használjuk, amit a legutóbbi alkalommal.

Ezért fontos, hogy ha a dobozt nem is, de a csomagolást vagy címkét megőrizzük, esetleg egy helyre feljegyezzük az ott-honunkban használt festékek nevét. Ha esetleg a gyártó már nem forgalmazza az általunk keresett terméket, a szaküzletek képzett eladói biztosan tudnak ajánlani egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező festéket. 

Fontos az előkészület  

A nyílászárókat kezelés előtt szereljük le és vízszintes felületre fektetve kezeljük. Mindig szereljük le a zárakat és kilincseket, így sokkal könnyebb a megfelelő munkavégzés. Természetesen a tokot/keretet nem tudjuk eltávolítani a falból, itt nagyon ügyeljünk a precíz munkavégzésre, mert nem könnyű a választott anyagot egyenletesen eloszlatni egy függőleges felületen.

A megfelelő hatás érdekében mindig tartsuk be a gyártók által megfogalmazott technológiai leírást, melyet a termékek csomagolásán minden esetben feltüntetnek. Ha festék szakkereskedésben vásárolunk, a sokat tapasztalt eladók esetleg még extra tanácsokkal is szolgálhatnak egy-egy termék alkalmazásával kapcsolatban. 

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader