ZOMÁNC a védőpajzs

A ház körül megtalálható használati és dísztárgyaink a legkülönbözőbb anyagokból készülhetnek. Lehetnek fából, fémből, azon belül is számos változat létezik. Bármiből is készítsük vagy készíttessük el a kerti bútorokat, kandelábereket, korlátokat és mászókákat minden anyagnak szüksége van védelemre.

Azt már régóta tudjuk, hogy a legigényesebb és sokak számára a legszebb anyag a természetes fa, mely folyamatos karbantartást igényel, hogy sokáig élvezhessük használatát. Az időjárás viszontagságainak kitett felületeket faanyag esetén védhetjük olajokkal vagy lazúrokkal, de akár a vastag védőréteget adó zománcok közül is választhatunk, melyekkel nem csak fa, hanem fémtárgyainkat is megvédhetjük, valamint a különféle színű és megjelenési felületű bevonatokkal egyedivé tehetjük azokat.  A színekkel játszva hangsúlyozhatjuk egyes részeit illetve az otthonunkban betöltött funkcióját.

A zománcfestékek terén is egyre nagyobb választékkal próbálják a gyártók a vásárlók igényeit kielégíteni. A külön féle zománcfestékek felépítése és tartalma is változatos, így a tulajdonságaik is különböznek. Mindig olyan terméket célszerű választani, ami legjobban meg felel célunknak és lehetőleg minél egyszerűbben tudjuk elkészíteni a bennünk megfogalmazott elvárásoknak megfelelő felületet.  A zománcokat azért is nevezzük átvonó festékeknek, mert általában nem érintkeznek közvetlenül a bevonandó felülettel.

Használatuk előtt szükséges egy alapozó, ill. egy közbenső réteg alkalmazása is. A legfelső réteg egy pajzsként szolgál a különféle időjárási és mechanikai sérülésekkel szemben.

Azonban a piaci igények változását követve egyre több gyártó fejleszti tovább termékeit, amik egyaránt használhatók alapozó-, közbenső és fedőrétegként is. Az ilyen festékek nagy előnye, hogy a különböző rétegek egymáshoz való tapadása biztosabb. Az alapfelület és a felvitt rétegek csiszolása is elősegíti a következő festékréteg tapadását, valamint eltünteti az esetleges ecsetnyomokat is.

A festékboltok polcain többféle felületet adó terméket választhatunk, az igényeinknek és esztétikai elvárásainknak megfelelően matt, selyemfényű és fényes (magasfényű) bevonatok közül. A kiválasztásnál az esztétikai értéken túl érdemes figyelembe venni, hogy a matt és selyemfényű bevonatokra sokkal jobban tapadnak a szennyeződések, nehezebb a tisztításuk, valamint a fizikai igénybevétel hatására kifényesedhetnek.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2013. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader