Mitől lesz bababarát egy festék?

Amikor új jövevény érkezik a családba, sok dologra nagyobb figyelmet fordítunk. A „legjobb”, „legegészségesebb”, „legtermészetesebb” termékeket igyekszünk kiválasztani. Otthonunkat, de elsősorban a gyerekszobát kifestjük, felújítjuk. Sokan régebbi kiságyat, etetőszéket, egyéb használt bútorokat újítanak fel, ezért érdemes hangsúlyt fektetni a festékek környezet- és bababarát tulajdonságaira.

Bababarát festék kiválasztásának szempontjai:

Mivel nincs konkrétan meghatározva, hogy mi számit baba- és gyermekbarát festéknek, így inkább az összetevők böngészésével érdemes időt tölteni és megnézni, hogy tartalmaz-e olyan anyagot, amely egészségre ártalmas lehet. Azon termékekkel szemben, melyekkel a gyermek közvetlenül érintkezik elvárás, hogy nyál- és izzadtságálló legyen, ne oldódjon ki a festékből semmilyen nehézfémsó vagy más egyéb káros anyag. A kioldódáson kívül fontos még az anyagok kipárolgása. Az oldószerek, vagy illékony szerves vegyületek (angolul: VOC Volatile organic compounds) hosszútávon, akár több hónapon keresztül párolognak ki a festékből, melyek nagy mennyiségben kiütéseket, légzési zavarokat, belső szervi problémákat, de akár daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. A tartósítószerek és színezőanyagok is lehetnek környezetre és egészségre ártalmasak (pl.: ammónia, aceton).

Minél természetesebb összetételű festéket célszerű választani. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a gyerekszoba kifestését. A frissen berendezett, felújított, kifestett szobában a padlószőnyegnek, bútoroknak, és a falnak köszönhetően nagyobb koncentrációban fordulhatnak elő egészségre káros vegyi anyagok. A gyerekágyon kívül érdemes a parketta lakkozását és a gyermekjátékokat is korán lefesteni vagy kezelni, hogy azok megfelelő szellőzés mellett a baba érkezéséig teljesen megszáradva már ne párologtassák a káros anyagokat. A baba- és gyermekbarát festék: tartós (törlésálló), páraáteresztő, és egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz.  

 

Szabvány

Az EN 71-3 európai szabvány, mely a gyermekjátékok bevonataira vonatkozó előírásokat tartalmaz. Az így jelölt termékek alkalmazhatók gyermekjátékok felületére, mert nem tartalmaznak nehézfémeket, és a megszáradt felületből nem oldódnak ki káros anyagok.

A DIN 53160 szabvány szerinti vizsgálat a felületkezelő anyagokat száradás utáni oldhatóságuk szempontjából vizsgálja. Az ennek megfelelő termékek nyál- és izzadtságálló felületet biztosítanak.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader