DEKORATÍV VÉDELEM

 A zománcfestékről általában

A használati és dekoratív feladatot ellátó tárgyainkat, különféle színű és megjelenési felületű bevonatokkal tehetjük egyedivé. A színekkel játszva hangsúlyozhatjuk egyes részeit, illetve az otthonunkban betöltött funkcióját. A bevonatoknak azon kívül, hogy dekoratív megjelenést biztosítanak, nagy szerepe van a fokozott felületvédelemben is. Az átvonó-, vagy ahogyan sokan ismerjük a zománcfestékek terén is egyre nagyobb választékkal próbálják a gyártók a vásárlók igényeit kielégíteni.

A különféle zománcfestékek felépítése és tartalma is változatos, így a tulajdonságaik is különböznek. Mindig olyan terméket célszerű választani, ami legjobban megfelel célunknak és lehetőleg minél egyszerűbben tudjuk elkészíteni a bennünk megfogalmazott elvárásoknak megfelelő felületet. A zománcfestékeket azért is nevezzük átvonó festékeknek, mert általában nem érintkeznek közvetlenül a bevonandó felülettel. Használatuk előtt szükséges egy alapozó, ill. egy közbenső réteg alkalmazása is. A legfelső rétegként a bevonat egy pajzsként szolgál a különféle időjárási és mechanikai sérülésekkel szemben.

A kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően egyre több gyártó kínál olyan terméket, ami egyaránt használható alapozó-, közbenső- és fedőrétegként is. Az ilyen festékek nagy előnye, hogy a különböző rétegek jó tapadása biztosabb. Az alapfelület és a felvitt rétegek csiszolása is elősegíti a következő festékréteg tapadását, valamint eltünteti az esetleges ecsetnyomokat is.

A munkánk ütemezéséhez fontos tudnunk, hogy a kiválasztott bevonat mennyi idő alatt szárad meg. A legtöbb zománcfesték 2-3 óra alatt eléri a porszáraz felületet. Viszont az átvonhatási idő, – amikor is a következő réteget felhordhatjuk – általában sokkal hosszabb. Mikor a választott festék adatlapját olvassuk, érdemes figyelni a teljes száradáshoz szükséges időt is, mivel egy-két terméknél ez több mint 24 óra is lehet. A felület jellegét tekintve lehet matt, selyemfényű és fényes (magas fényű). A kiválasztásnál az esztétikai értéken túl érdemes figyelembe venni, hogy a matt és selyemfényű bevonatokra sokkal jobban tapadnak a szennyeződések, nehezebb a tisztításuk, valamint a fizikai igénybevétel hatására kifényesedhetnek.

 

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2011. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader