Fémfelületek védelme

Otthonunk fémtárgyainak, megfelelő védelemmel való ellátása igen fontos feladat, hiszen a kültéren elhelyezett fémek közvetlenül ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így fokozottan hajlamosak az oxidációra. Ezt a folyamatot a hétköznapokban korrózió vagy rozsdásodásként emlegetjük.

Az oxidációs folyamatot megelőzhetjük, ha a fémek felületét megfelelő védelemmel látjuk el. Amennyiben az újonnan beszerzett tárgyak nincsenek még ellátva védelemmel, érdemes korrózigátló alapozóval, majd fedőfestékkel ellátni, így megakadályozhatjuk a későbbi rozsdafoltok kialakulását. Sajnos egyelőre még nem létezik örökéletű védelem, így néhány évente ellenőrizzük a fémfelületek épségét, és ha szükséges, akkor javítsuk a felületen található kisebb rozsdafoltokat, repedéseket.

 

Zománcfesték

Az átvonó- vagy más néven zománcfestékek egy védőpajzsot képeznek a kezelt felületen, de a védelmen kívül esztétikai értékkel is bírnak. A zománcokat azért is nevezzük átvonó festékeknek, mert általában nem érintkeznek közvetlenül a bevonandó felülettel. Használatuk előtt szükséges egy alapozó, ill. egy közbenső réteg alkalmazása is. A legfelső réteg egy pajzsként szolgál a különféle időjárási és mechanikai sérülésekkel szemben.

A gyártástechnológia fejlődésének és a piaci igények követésének köszönhetően a legtöbb gyártó kínál már olyan átvonó festéket, mely alapozó és fedőréteg is egyben. Ezen termékek hatalmas előnye az, hogy csak egy féle festéket kell vásárolnunk a munka elvégzéséhez, valamint fel „kompatibilitási” probléma a különböző rétegek között, így a tapadás sokkal biztosabb.

A legtöbb forgalomban lévő zománcfesték már kül- és beltéren egyaránt alkalmazható és nem csak fém, hanem fából készült tárgyaink védelmét és dekorációs bevonatát is ellátják. Léteznek olyan speciális bevonatok is, melyeket akár alumínium felületre is közvetlenül alkalmazhatunk. 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader