Tapéta vs. festék

Egy új építésű lakásnál ugyanúgy, mint egy felújításnál felvetődik a kérdés: Milyenek legyenek a falak? Fessünk vagy tapétázzuk?

Számos lehetőség van a határtalan kreativitás kibontakoztatására, azonban még így is nehéz a döntés. Választhatunk tapétát színes mintával, vagy ún. struktúrtapétát, mely alapot és egyedi mintát ad a festéshez, vagy egyszerűen festhetjük is a falakat.

Tapétázás esetén, miután kiválasztottuk a tapétát, az első lépés az alapozás előkészítése. A régi tapétát érdemes eltávolítani. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, hogy a régi tapétát benedvesítjük, de vannak olyan tapéták is melyeket szárazon is le lehet húzni. A leg felhasználóbarátabbak a Vlies (flíz) tapéták, mert ezeket nem kell beáztatni. A ragasztót közvetlenül a falra kell kenni, és a tapétát a hengerről a falra tenni, és spatulával a buborékokat kinyomkodni, a felesleget levágni és kész.

Más tapétákat előre méretre kell vágni, ragasztóval bekenni, hogy azt beszívják. Különösen fontos arra figyelni, hogy ne legyen huzat, vagy magas hőmérséklet, mert ekkor a ragasztó besűrűsödhet, ez pedig azt eredményezheti, hogy a tapéta csíkok között rés alakul ki. Ha nem ha- OTTHON gyunk elegendő időt az ázásra és a ragasztó beszívódására, akkor a falon „megnőhet” a tapéta, gyűrődéseket, ráncokat okozva. A tapétázás meglehetősen bonyolult és tapasztalt szakembert igényel.

 

A falak festése már önmagában művészet. A falat alaposan meg kell vizsgálni, állag és állapotfelmérést kell végeznünk. Vajon egy új festékréteget felkenhetünk-e a régi rétegre? A régi mészfesték is problémás lehet, mert nem lehet diszperziós festékkel átfesteni. Könnyen azonosítható a problémás felület: erős dörzsölésre a tenyéren fehér nyomot hagy. Ilyen esetben használhatunk mész alapú festéket. Ha mindenképp diszperziós festéket szeretnénk alkalmazni, akkor az előző mészfesték réteget el kell távolítani és mélyalapozót használni. Fontos felmérni a felületet, mert ez alapján tudjuk megállapítani a festék szükséges mennyiségét.

Festék alkalmazása esetén nincsenek korlátok. Bármilyen mintát festhetünk, amire gondolunk, míg tapéta esetén adott, hogy milyen minták állnak rendelkezésünkre. Festéskor használhatunk különböző sablonokat, de akár magunk is készíthetünk. Másik lehetőség festéskor a falmatrica alkalmazása. Ma már végtelen témában találhatunk matricákat az internet segítségével.

Sokan választanak tapétát a könnyen tisztán tarthatósága miatt. Ezt azonban kiválthatjuk mosható festékkel is. A keletkező foltokat könnyedén nedves ruhával eltávolíthatjuk a falról, és nem kell a következő festésig nézni a nem kívánatos mintákat. Mosható festékek esetén attól sem kell tartani, hogy a folt letörlésével a festéket is letöröljük a falról.

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader