Fókuszban az egészség

Manapság sok mindenre kell figyelnünk, ha az egészségünk megóvása, megőrzése a cél. Főként allergéneket, „E-számokat” böngészünk az ételek, italok csomagolásain. Szavakat, amik alapján el szeretnénk kerülni az egészségtelen termékeket.

Sokszor elfelejtjük, hogy mindennapi életünk során mennyi más anyaggal találkozunk, ami nem elfogyasztás során kerül kapcsolatba szervezetünkkel. Kültéren a környezetszennyezés káros hatásai (kipufogógázok: szén-monoxid, kén-dioxid, nitrogén-oxidok, stb.) veszélyeztetnek. Sajnos haza érve sem vagyunk teljesen biztonságban. Otthonunk is tartalmazhat allergéneket, káros anyagokat.

Azokat az anyagokat nevezzük allergénnek, melyek allergiás reakciót váltanak ki. Az allergia szervezetünk (immunrendszerünk) túlzott érzékenysége miatt alakul ki. Több allergén típus van, ezek a pollenek, állati eredetű allergének, ételek, fémek, penészgombák, gyógyszerek, vegyi anyagok stb.

Lakásfelújításkor érdemes figyelni a festék összetevőire is. A festékek fő összetevői a színezőanyag, kötőanyag, oldószer, tartósító és adalékanyagok. Festés után a festékben található vegyi anyagok kipárolgás során irritálhatják a nyálkahártyát, torokkaparást, köhögést okozhatnak. Az egyik legkárosabb tartósító anyag a formaldehid, mely már kis mennyiségben is ingerli a nyálkahártyát. Lakásunk levegőjét terhelik a festékből kipárolgó vegyi anyagok, melyek csak hónapok alatt párolognak el a falra, vagy tapétára kent festékből.

Megoldásként a felújítás idejére érdemes elköltözni és a teljes száradásig folyamatosan nyitva tartani a nyílászárokat, hogy a helyiségek teljesen kiszáradhassanak, és kiszellőzhessenek.

Ma már léteznek olyan szervezetés környezetbarát biotermékek, melyek a hagyományos festékek alternatívájaként egészséges megoldást jelentenek. Ezek a festékek természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, biológiai úton lebomlanak, így szervezetünket nem károsítják, környezetünket nem terhelik. A kezelt felületet hagyják lélegezni, ez jó hatással van lakóterünk levegőjére, nem okoznak vegyszerallergiát.

 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2017. nyári számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

Új fiók regisztrálása
Jelszó visszaállítása
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader