Színpompás homlokzatok

Egy szép homlokzat nemcsak a házunkat teszi egyedivé, de az egész városképet is befolyásolja. Budapesten járva-kelve sok megszürkült, lerobbant házfrontot látunk, pedig ezek átszínezése nem kerülne vagyonokba. Sok kisebb társasház, családi ház is renoválásra vár, a munkát a tulajdonosok akár maguk is elvégezhetnék. Felújításkor azonban nemcsak a megfelelő szín kiválasztására kell törekedni, a hosszantartó védelem céljából legalább olyan fontos a megfelelő festéktípus kiválasztása is. 

 

Ha felújításról beszélgetünk, és a külső falak kerülnek szóba, az emberek többségét azonnal pánik fogja el: a homlokzat felújítás egy vagyonba kerül – mondják. Ilyenkor ugyanis a laikusok egyből a teljes homlokzat újravakolására gondolnak, amihez állványozás és egy teljes szakembergárda szükséges. Ha a vakolatunk ép, azaz nem mállik, nem pereg és nem tarkítják beázástól származó foltok, csupán a város porától szürkült be a házunk, nem feltétlenül kell az egész homlokzatot szétverni, lehet, hogy megúszhatjuk a dolgot egy egyszerű átszínezéssel. Ma már bármilyen színt kikevertethetünk, ha valakinek az tetszik, akár tigriscsíkosra is mázolhatja a házát.

Az alapos előkészítés fél siker  

De hogyan fogjunk hozzá? – kérdezhetik joggal. Az alaptézis, hogy minden nemes vakolat átfesthető a vele azonos kötőanyagú festékkel: szilikonos vakolatok szilikon festékkel, ásványi vakolatok szilikátfestékkel, műgyantás vakolatok műgyanta alapú festékekkel. Mielőtt a munkát elkezdenénk, gondoskodjunk egy stabil létráról, illetve szükségünk lesz fóliára és ragasztószalagra, hogy letakarjuk azokat a helyeket, amelyeket nem akarunk lefesteni, vagy lefröcskölni. A munkát tisztítással kell kezdenünk; a homlokzat festéséhez csak akkor kezdjünk hozzá, ha a munkafelület teljes rétegvastagságban száraz, csapadéktól és építési nedvességtől mentes. Erősen nedvszívó felület esetén a homlokzatfestést megelőzően a falfelületet diszperziós mélyalapozóval kell előkezelni.

Ne ijedjünk meg a festéstől!

A kivitelezés megkezdése előtt a vödörben lévő anyagot alaposan át kell keverni, lehetőleg gépi keverőszárral, aztán jöhet az ecset, vagy a teddyhenger. A munkát, mint minden festést itt is az alapozással kell elkezdenünk. Az új szín felhordása ezután jöhet: a színazonosság érdekében a különböző gyártási sorszámú homlokzat-festékeket egy nagyobb edényben ajánlott összekeverni, és az alapozás és a színezés között nem árt, ha legalább 24 óra eltelik. Fontos tehát a jó anyag- és technológia kiválasztása, különösen, ha egy piszkos levegőjű városban lakunk, mert a fűtés és a járművek által kibocsátott savas szennyeződés gyorsan elpusztítja a vakolatban lévő mészkristályokat, miáltal a vakolat porladni kezd. Egy jó minőségű vakolatfesték ezt a folya-matot megállíthatja, és jó pár évre levehet egy nagy gondot a vállunkról. 

Első lépés

 Az alap jellegének meghatározása, ennek függvényében választhatunk festéket. Tegyünk különbséget a következők között:

• Hőszigetelő rendszerek, vakolatok

• Homlokzatfestékek régebbi rétegei

• Beton

• Új vakolat

• Öreg vakolat

Második lépés  

Tisztítsuk meg az alapot. A munkát a következő lépésekben végezzük:

• Szárazra söpörjük

• Lemossuk vízzel és kefével

• Mechanikusan eltávolítjuk a mohát, pl. késsel, kefével

• Amennyiben a felületen algát, gombát találunk, kezeljük le gombaölő szerrel!

Harmadik lépés  

A felület alapozó festése, majd a szín felvitele. 

 

A cikk a Kolor.hu magazin 2015. őszi számában jelent meg.

A megjelent Kolor.hu magazinokat IDE kattintva tekintheti meg.

 

A belépés és a regisztráció átmenetileg le lett tiltva.
Compare items
  • Total (0)
Compare
preloader